De vrouwenorganisaties van Hezbollah

Vrouwenorganisaties uit Nabatieh tijdens een plantproject op de grens tussen Israël en Libanon . foto The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

Sinds haar oprichting bouwt Hezbollah aan een sjiitische ‘ministaat’ onder de sjiitische gemeenschap in Libanon, die voorziet in de behoeften van sjiitische inwoners op alle gebieden van het leven.

Voor dit doel is Hezbollah, met massale Iraanse steun, bezig met het opzetten van een civiel systeem dat naast haar militaire infrastructuur opereert. Dit civiele systeem houdt zich bezig met onderwijs, cultuur, gezondheid, welzijn, financiën, sport, bouw, landbouw, media en meer.

De sociale instellingen die door Hezbollah gedurende vele jaren zijn opgericht, bieden Sjiitische inwoners een breed scala aan diensten die gewoonlijk door een staat worden geleverd, terwijl ze profiteren van de zwakte van de Libanese centrale overheid en de langdurige verwaarlozing van de Sjiitische gemeenschap, voornamelijk in Zuid-Libanon.

Hezbollah’s uitgebreide civiele activiteit is ontworpen om onder de sjiieten in Libanon een ‘verzetsmaatschappij’ te creëren die gelooft in de ideologie van de islamitische revolutie in Iran en zich inzet om Hezbollah te steunen in zijn strijd tegen Israël.

De eenheid van vrouwenorganisaties is de belangrijkste instelling binnen Hezbollah en zorgt voor de vrouwensector. De eenheid is ondergeschikt aan de uitvoerende raad van Hezbollah. Het doel is om de sjiitische islam en het Iraanse wereldbeeld bij de vrouwen in te prenten en, door hen, de steun van Hezbollah en zijn hegemonie in de sjiitische samenleving te versterken.

Hezbollah hecht bijzonder belang aan de rol van vrouwen bij het opvoeden van een jongere generatie, doordrenkt met de ideologie van Hezbollah en het ondersteunen van hun mannen die zich bij Hezbollah aanmelden. Dit is de achtergrond voor de indoctrinatie van vrouwen in verschillende fora (klassen, cursussen, workshops en zomerkampen), waar ze worden geïnstrueerd in een verscheidenheid aan onderwerpen. Bijvoorbeeld: Hoe kinderen op te voeden met de ideologie van Hezbollah; Hoe is het mogelijk om als moeder of echtgenote van een shahid (martelaar) te functioneren; hoe de rol van zowel moeder als vader te vervullen als de echtgenoot sterft.

Dit alles is ontworpen om de vechters van Hezbollah, die worden beschouwd als potentiële shahid’s, met een gerust hart te weten dat als ze worden gedood in de strijd, hun families goed blijven functioneren. Echter, Hezbollah onthoudt zich van het werven van vrouwen om te vechten. In plaats daarvan houden ze zich voornamelijk bezig met hun gezinsplichten en verlenen ze hulp aan hun echtgenoten die in de rangen van Hezbollah dienen.

Hezbollah ceremony voor meisjes die volwassen worden. Foto:
The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center