Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

Een waarschuwing gehuld in een openbaring: Israel blijft informatie naar buiten druppelen over de beschuldiging dat het informatie heeft over het programma van Iran om raketten voor Hezbollah in Libanon te produceren. Gisteren bracht de IDF meer informatie naar buiten inclusief foto’s van de Iraanse generaals achter dit programma.

  • Het Israëlische leger zei donderdag dat het de zeer onregelmatige stap nam om informatie vrij te geven over actieve leden achter een terroristisch complot om zodoende de Libanese regering en de internationale gemeenschap ertoe te bewegen actie te ondernemen om het project te stoppen.
  • Het vrijgegeven van informatie over het grotendeels geheime Iraanse raketproject gericht op Israël, dat vorig jaar voor het eerst werd genoemd door Netanyahu in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN, wordt door sommige analisten ook gezien als een poging om de noodzaak van een grote militaire operatie om het programma te vernietigen, te voorkomen.
  • Het vrijgeven van de informatie wordt ook gezien als een poging Libanon te dwingen Hezbollah in bedwang te houden of anders een “hoge prijs”te betalen, aldus schrijft Yossi Yehoshua in Yedioth Ahronoth.

Een bericht aan Hezbollah: TV Channel 13’s Alon Ben David beweert dat het echte doel van het bericht aan Hezbollah is: “het bekend maken van de Hezbollah basissen zou een poging zijn om Hezbollah het gevoel te geven dat niet alleen door Israel in de gaten worden gehouden, maar ook geïnfiltreerd zijn waardoor Israel informatie krijgt.

  • Analist Amos Yadlin vertelde op de legerradio dat de aankondiging een “eerste signaal is voor Hezbollah: we weten alles en stellen voor dat je stopt met het project”.
  • De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz zei tegen dezelfde legerradio dat het bedoeld was om “de partijen te waarschuwen en Iran te criminaliseren.”
  • In Israel Hayom prijst Yoav Limor de IDF-woordvoerder. ““Het punt is om de publieke aandacht op de juiste plek te richten: niet (zoals Hezbollah-hoofd Hassan Nasrallah het probeert voor te stellen) op Israëlische aanvallen en Hezbollah-represailles die daarna zullen komen, maar op de geheime activiteiten van Hezbollah die de partijen naar oorlog kunnen leiden .”

Maak je klaar voor … iets: de Koeweitse krant al-Ghad meldt dat de Hezbollah-reactie ergens in het weekend zal komen, hoewel de krant niet bekend staat als te betrouwbaar.

  • Ondertussen neemt Israel voorzorgsmaatregelen door het plaatsen aan de grens met Libanon van poppen gekleed als soldaten en het intrekken van verlof voor alle gevechtseenheden in noord-Israel.
  • De publieke omroep KAN meldt dat ” boeren te horen hebben gekregen om weg te blijven van de grens en gemeenten is opgedragen hun veiligheidsmaatregelen te herzien.
  • In Haaretz meldt Amos Harel dat zelfs als Hezbollah en de Quds strijdkrachten van Iran staan te trappelen om een oorlog te beginnen, ze het misschien niet krijgen: “Nasrallah en Quds hoofd Qassem Soleimani zijn beide gebonden aan bredere strategische belangen. Het is moeilijk te geloven dat Iran oorlog met Israël wil, terwijl aan de horizon een reële kans lonkt voor directe gesprekken met de VS. “

Donnie verandert je nummer niet: TV Channel 13 en Axios melden dat Netanyahu niet enthousiast is over de mogelijkheid van gesprekken tussen Amerika en Iran en bracht de zondag door met verwoede pogingen om Trump te bereiken om hem te vertellen dat hij niet de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tijdens de G7 moest ontmoeten .

  • Tot grote ontsteltenis van Netanyahu was Trump druk in gesprek met echte wereldleiders en in plaats daarvan kreeg Netanyahu het P-team aan de telefoon: Mike Pence en Mike Pompeo.
  • De Israëli’s waren bang dat Trump – die graag een deal sluit en geniet van het drama van een onconventionele bijeenkomst (denk aan Kim Jong-un) – zich door de Franse president Emmanuel Macron zou laten overhalen een ongeplande ontmoeting met Zarif te houden,” schrijft Axios.
  • Het kantoor van Netanyahu weigert te reageren op het rapport, maar zijn zoon Yair heeft niet dergelijke beperkingen: “Ik weet zeker dat Barak Ravid (van Channel 13 en die als eerste het bericht van een ontmoeting tussen Trum en Zarif bracht) door de Amerikaanse regering wordt geboycot vanwege zijn leugens en nepnieuws. Niemand daar praat met hem. Zelfs niet de persoon die koffie zet in het Witte Huis. Nep nieuws! “
  • Voormalig Amerikaans ambassadeur in Israel, Martin Indyk, schiet terug en spreekt over zijn eigen ervaringen jaren geleden.
Advertentie (4)