“Free Palestine” gespoten op deur grootste synagoge van Barcelona

De nasleep van antisemitisme op de synagoge van Barcelona, ​​Spanje op 4 september 2019 (met dank aan David Yabo)

Afgelopen woensdag is “Free Palestine” met graffiti gespoten op de deur van de grootste synagoge van Barcelona.

Nieuws over “deze aanslag” op de synagoge leidde tot veel ophef online, meldt JTA. “Een synagoge verwarren met de staat Israël weerspiegelt een racistische mentaliteit”, liet Jaume Padrós weten, de bekende president van het officiële College van Artsen in Barcelona.

Maar er zijn ook positieve berichten uit Spanje. Een rechtbank in zuid-Spanje heeft het besluit van het gemeentebestuur van La Rambla, in de buurt van Cordoba, te niet gedaan om een boycot van Israel af te kondigen.

De gemeenteraad van La Rambla had onlangs een resolutie aangenomen waarin het zichzelf verklaarde als “een stad vrij van Israëlische apartheid” en een voorstander van de Boycott, Divestment and Sanctions-beweging, kortweg de BDS.

De contentieuze administratieve rechtbank nummer 3 van Cordoba vernietigde de resolutie na een verzoekschrift van de pro-Israëlische groep ACOM, de Spaanse equivalent van het Haagse CIDI. De resolutie, zo schreef de rechter, is “in strijd met het beginsel van gelijkheid en non-discriminatie”, schreef ACOM donderdag in een verklaring.

Wettelijke initiatieven van ACOM hebben geresulteerd in het schrappen van 47 resoluties ter bevordering van BDS. Verschillende andere groepen hebben ook een verzoekschrift ingediend tegen BDS in Spanje, resulterend in meerdere extra verboden.