Wat schrijven de Hebreeuwsche kranten vandaag?

IAF F-35. Screenshot YouTube

De meeste Hebreeuwsche kranten in Israel staan vandaag opnieuw weer vol met de nasleep van “de bijna oorlog” met Hezbollah. Maar ook de rel rond Netanyahu wordt breed uitgemeten.

Eenzame wolf: door het toneelstuk tegen van de IDF tegen Hezbollah jl zondag kwam Israel misschien goed, maar een hele reeks rapporten in de nasleep van de de gevechten van zondag laten zien hoe dichtbij de partijen tot een oorlog waren.

 • Het aan Hezbollah gelieerde Al-Manar TV station publiceerde beelden waarom te zien is hoe een lid van de terreurgroep een Kornet-antitankraket op een IDF-voertuig afvuurt. De beelden tonen ook een tweede raket afgevuurd op dezelfde “Wolf” APC en vervolgens een rookpluim, wat door het tv kanaal als een succesvolle hit werd gevierd.
 • Maar niet zo snel. CCTV-beelden bij de ingang van de stad Yiron laten zien dat dezelfde APC langzaam voorbij rijdt terwijl er minstens één raket achter het voertuig ontploft. “De beelden laten zien hoe dicht bij de raket ontplofte , waarbij de APC net niet werd geraakt “,volgens Channel 12.
 • Volgens Haaretz waren er toen vijf soldaten in de “Wolf”en is het voertuig weliswaar gepantserd maar niet bestand tegen Kornet raketten. Het was dus puur geluk en geen tactiek dat er geen gewonden of erger nog, doden zijn gevallen.
 • De Times of Israel schrijft dat Hezbollah gemakkelijk op burgers in de stad had kunnen schieten, maar in plaats daarvan ervoor koos om zich op soldaten en militaire doelen te richten. “Het incident eindigde niet echt vanwege een wonder. Er is veel nagedacht, veel plannen gemaakt, ‘zegt een defensie vertegenwoordiger.

Minuten van oorlog: “Israël is blij met zichzelf, maar werd bijna door fouten een oorlog ingesleurd in de oorlog”, aldus een headline op de voorpagina van Haaretz.

 • “Aangezien de militaire reacties van Israël in hoge mate worden bepaald door het aantal slachtoffers, had het land gemakkelijk terecht kunnen komen in een ernstige escalatie ondanks zijn verklaarde interesse in kalmte”, schrijft Amos Harel in Haaretz.
 • Volgens Channel 12-nieuws, zou Israël hebben gereageerd met brede luchtaanvallen gericht op het uitschakelen van het raketprogramma van Hezbollah als er gewonden of doden waren gevallen.
 • Channel 12 beweert ook dat er tientallen Israelische vliegtuigen boven de Middellandse zee vlogen met tonnen aan explosieven aan boord.
 • “Het feit dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah geen Israëliërs heeft verwonden of gedood, heeft Hezbollah gered van de vernietiging van zijn precisieraketprogramma”, aldus Channel 12.

Je kan ons niet voor de gek houden: In de tussentijd lijkt Hezbollah tevreden te zijn met het vasthouden aan hun uitspraken dat het de Israëlische vijand ernstige verliezen heeft kunnen bezorgen, zelfs als Israël zegt dat het alleen maar een lege APC was en dat Hezbollah in de list trapte van de evacuatie van dummy soldaten.

 • In een feestelijke toespraak begroette Nasrallah wat hij het einde noemde van de Israëlische rode lijnen bij het verdedigen van de grens, waardoor zijn terreurgroep vrijwel zonder reactie binnen Israël kon aanvallen. “Ondanks alle voorbereidingen en nep doelen die de vijand langs de grens verspreidde, wachtten we op ons doel en toen het kwam, troffen we het doel”.
 • Zo enthousiast zijn de aanhangers van Hezbollah dat een paar van hen zelfs hun pasgeboren kinderen Avivim hebben genoemd, naar de Israëlische stad in de buurt waar Hezbollah een lege APC vernietigde, meldt Lebanon’s al-Jadeed.

Gek op Ayoub: Waarom gek op Ayoub? Welnu, er is het kleine probleem dat de media-tsaar van de regering dezelfde man is die heeft opgeroepen om Channel 12 te boycotten en de eigenaars ervan beschuldigde van een ‘terreuraanslag op de democratie’. Nee, die man is niet Ayoub Kara, maar premier Benjamin Netanyahu.

 • In een opname uitgezonden door Channel 13 nieuws, is Netanyahu schreeuwend en tierend te horen tegen de toenmalige minister van communicatie, Kara, hem beledigend en eisend dat hij de Cable and Satellite Broadcasting Council sluit, de openbare instantie die toezicht houdt op kabel- en satellietstations in Israël.
 • De opname suggereert dat Netanyahu eind 2017 nog steeds nauw betrokken was bij het regelen van zaken binnen het ministerie van Communicatie, ondanks het feit dat hij de communicatieportfolio eerder dat jaar had moeten opgegeven, wegens een lopend strafrechtelijk onderzoek naar zijn vermeende samenspanning met belangrijke media.
 • “Ayoub, ben je gek geworden”, is dinsdag op meerdere voorpagina’s te lezen, het is het meest pikante citaat van Netanyahu’s tirade.
 • De krant Yediot schrijft “”We hebben de premier nog nooit zo gehoord: de longen uit zijn lijf schreeuwend tegen een minister, fuming over krediet verleend aan een andere minister en vooral, de eisen om in te grijpen op iets in de media-industrie, ondanks dat het hem is verboden.
 • Yossi Verter van Haaretz vergelijkt Netanyahu met “een verslaafde die terugkeert naar de plaats delict.”Hij is nooit gestopt met bemoeienis” .

Ik was het niet: verschillende Likud Knesset leden geven Ayoub Kara de schuld, maar de ex-minister die zijn termijn beëindigde om met Netanyahu samen te werken ontkent betrokkenheid.

 • Kara vertelt Channel 13 nieuws dat een derde partij zijn telefoon moet hebben gehackt en opnames heeft gemaakt. “Ik wist niet dat deze opnames er waren. Het is heel eenvoudig om een gesprek af te tappen en het op te nemen, en het lijkt erop dat mijn telefoon de hele tijd is afgetapt. ”
 • Hij geeft de schuld aan “slechte mensen” en roept hij op tot een onderzoek.

Advertentie (4)