Israel komt tot stilstand, voorbereidingen voor Jom Kippoer zijn klaar (video)

Jom Kippoer in Israel. Screenshot YouTube

De Israëlische autoriteiten zijn klaar met alle voorbereidingen voor Jom Kippoer, de heiligste dag van de joodse kalender, wanneer de joodse staat tot een complete stilstand zal komen te staan.

Het openbaar vervoer zal de diensten in de vroege namiddag beëindigen en naar verwachting zullen de wegen tegen het begin van de avond grotendeels vrij zijn van auto’s, zoals de nationale traditie is. De wegen worden vervangen door massa’s mensen op fietsen en andere niet-gemotoriseerde voertuigen.

Autorijden tijdens de Joodse Verzoendag wordt als taboe beschouwd en zelfs veel seculiere Israëliërs zullen uit traditie de fiets pakken en over de snelwegen in Israel fietsen.

Voor religieuze en traditionele joden begint de periode van 25 uur vasten en bidden in Israel om 17:40 uur in Jeruzalem en om 17:55 uur in Tel Aviv. Het eindigt op woensdag om 18:51 uur, respectievelijk om 18:53 uur.

Ben Gurion International Airport zal kort na het middaguur gesloten worden en gaat woensdagavond weer open; ook zijn er 25 uur lang geen televisie- en radio uitzendingen.

Politie en medische diensten zullen in hoge capaciteit over het hele land paraat zijn. De paramedici van Magen David Adom, het Israëlische Rode Kruis, reageren elk jaar op duizenden noodoproepen op Jom Kippoe. Dit zijn onder meer fietsongevallen, mensen die ziek zijn geworden, jonge kinderen die gewond zijn geraakt terwijl ze zonder toezicht buiten synagogen speelden en zwangere vrouwen die moeten bevallen.

De IDF heeft de grensovergangen met Gaza en de Palestijnse gebieden compleet gesloten, uitgezonderd humanitaire activiteiten en patiënten die medische zorg nodig hebben, zoals gebruikelijk is tijdens Joodse feestdagen om de kans op terreuraanvallen te minimaliseren.

In Jeruzalem zal de politie uiterst alert zijn in het gebied van de Oude Stad om wrijving te voorkomen, omdat tienduizenden Joden naar de Klaagmuur komen voor gebeden.