Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

De 8-jarige Orly huielend en trillend in de schu9ilkelder. Screenshot YouTiube

Waarom pak je niet een Snickers reep? Knesset voorzitter Yuli Edelstein leek wel een kind dat niet kan wachten en vroeg door zijn adventskalender scheurt. Woensdag deed hij, wat hij noemde een laatste poging, om Likud en Blue & White samen te brengen om een eenheidsregering samen te stellen en sloeg de 13 andere leuke dingen over, namelijk de dagen die nog resteren voordat de Knesset zichzelf moet ontbinden en nieuwe verkiezingen moet uitschrijven.

 • En zoals op een verjaardagsfeest waarin je moeder weg stormt nadat je oom weigert zich te verontschuldigen voor het plaatsen van een verhaal op Facebook dat beweert dat George Soros een hagedis is, was de bijeenkomst bijna net zo snel afgelopen als hij begon, met de afwijzing door Blue & White van het voorstel om premier Benjamin Netanyahu nog een paar maanden premier te laten zijn.
 • Yedioth Ahronoth verklaart de gesprekken als “vast gelopen”.
 • “Achter de schermen worden de verschillen alleen maar groter, de voorstellen hebben geen kans en iedereen geeft toe ‘er is geen vooruitgang’,” meldt de krant.
 • “Laatste kans”, zegt een kop in Israël Hayom, waarin wordt gemeld dat “de partijen een gigantische sprong maakten naar de derde verkiezingen.”
 • “Nog een ronde die nergens toe leidt”, klaagt columnist Mati Tuchfeld, terwijl hij voor de impasse procureur-generaal Avichai Mandelblit de schuld geeft wegens zijn aanklachten tegen premier Benjamin Netanyahu, waardoor Blue & White wordt gestimuleerd om hun hakken in het zand te zetten en niet met hem in een regering willen zitten.

Gesplitste beslissing: de de publieke zender KAN is een beetje minder pessimistisch en meldt dat er een splitsing in Blue & White zou zijn tussen degenen die niets met Netanyahu te maken willen hebben, zoals Yair Lapid, en degenen die op zijn minst bereid zijn om het te proberen, zoals Benny Gantz.

 • “Gantz is ongelukkig met de koppigheid van Lapid,” meldt KAN, een parlementslid aanhalend die dicht bij de leiding van de partij staat.
 • Walla meldt dat splitsingen binnen Likud ook toenemen, omdat ‘een reeks lokale leiders’ overstappen naar de rivaal van Netanyahu, Gideon Sa’ar.
 • Onder hen is de burgemeester van Ofakim, Itzik Danino, die door de nieuwssite wordt beschreven als “een ervaren Likud-man die honderden partij-financiers heeft en veel invloed heeft onder de centrale commissieleden in Ofakim.”
 • Channel 12-nieuws meldt dat “de enige uitweg” uit het moeras iemand van Likud zou moeten zijn die niet Netanyahu heet en de steun van 61 parlementsleden achter zich verzamelt.
 • “Dat lijkt misschien gek, maar het heeft een kans omdat Netanyahu heeft geweigerd om een ​​datum vast te stellen voor voorverkiezingen, in een poging om “facts on the ground” te creëren en zodoende een ander Likud-lid niet de kans geeft binnen 21 dagen een regering te vormen. Het is mogelijk dat precies daarom, iemand anders in de Likud zal proberen feiten over deNetanyahu’s te creëren en de benodigde handtekeningen te verzamelen. ”
 • Het kanaal geeft toe dat het een hele opgave is, met slechts één parlementslid die publiekelijk Sa’ar steunt,zijn voormalige assistent Michal Shir.

Angst: De focus is ook weer terug op Gaza door een korte opleving op dinsdagavond en woensdag waarin projectielen richting Israel werden geschoten.

 • Een video die viraal gaat, laat drie kinderen zien die bang zijn geworden nadat ze dinsdag in het midden van de nacht naar een schuilkelder in Ashkelon zijn gebracht en smeken om in de schuilkelder te blijven en niet terug te gaan naar hun huis. Hoewel die raketwaarschuwing een vals alarm bleek te zijn, wordt deze video als een symbool gezien.
 • Voor Channel 12 nieuws is de video HET ‘centraal verhaal’ van donderdagochtend.
 • “Mijn kinderen zijn niet depressief, ze zijn gelukkige, functionerende kinderen. Maar dit volgt ze overal, ‘ vertelt moeder Reut Shpilman op Channel 12-nieuws. “Mijn dochter is bang om in de school bus te stappen, omdat de chauffeur het nieuws aan heeft staan en ze hoort dat er brandende ballonnen of Kassam-raketten vallen. Ze is bang om terug te gaan naar haar kamer en vraagt: ‘Wat doen we als de sirene klinkt?’ “
 • Yedioth zet het verhaal op de voorpagina en noemt het “het ware gezicht van degenen die niet gewond raakten”
 • De krant en zijn Ynet-website gaan volledig door in “bescherm de zuiderlingen modus”, en komt met een reeks van verhalen horen over de nood in die door raketten beschadigde gebieden.
 • Dat omvat ook steden die volgens Ynet net buiten het bereik van zeven kilometer zitten om speciale staats steun te krijgen, waarvan de inwoners het gek vinden dat ze vanwege een paar honderd meter uitgesloten zijn.
 • “Als er nu een sirene afgaat, laten we alles vallen en verbergen we ons tussen deze muren,” vertellen twee oudere inwoners van Moshav Ohad in de regio Eshkol, wijzend naar een gang die het als hun tijdelijke schuilplaats moet doen.
 • Zelfs de raketten die worden onderschept, veroorzaken schade, schrijft Sderot-inwoner Moran-Hila Madmoni in een column voor de krant en legt uit dat ze na de laatste raketaanval uit haar schuilplaats kwam en dacht dat ze regen hoorde.
 • Het kostte me een moment om te beseffen dat dit geen gezegende winterregen was, maar een regen van puin na een succesvolle onderschepping die recht boven mijn huis plaatsvond en waarvan de brokstukken in mijn tuin vielen. Alleen dankzij een wonder raakte ik niet gewond’

Schiet eerst, vraag later: Ondanks de korte uitbarsting is het relatief rustig geweest aan het Gaza front.

 • KAN meldt dat de organisatoren (Hamas leiders) van de wekelijkse vrijdagmarsen hebben besloten ze voor de derde week op rij te annuleren.
 • Volgens de publieke omroep houden de organisatoren vol dat de stap “niets te maken heeft met een recente overeenstemming die met Israël zou zijn bereikt” maar werd genomen om Palestijnse demonstranten te beschermen tegen Israëlische troepen aan de grens.
 • Alon Ben David van Channel 13 schrijft dat het ministerie van Defensie actieve maatregelen heeft genomen om de economische omstandigheden in de Strip te verbeteren en prijst minister van Defensie Naftali Bennett voor het steunen daarvan, ondanks zijn harde uitspraken voordat hij de functie aannam.
 • “Bennett begrijpt dat vooruitgang in het brengen van rust in het zuiden niet uit de loop van een geweer komt, maar door economische maatregelen,” schrijft hij.
 • Dat wil niet zeggen dat Israël plotseling Zwitserland is geworden. Terugkijkend op het bombardement van Israël op een huis waarvan het dacht dat het leeg was (of waar een islamitische Jihad-commandant was gehuisvest, afhankelijk van wanneer en aan wie je het vraagt), meldt Haaretz dat het leger vaak niet controleert of zijn doelen archief up-to-date is voordat je een doel aan puin gaat schieten.
 • “Volgens bronnen in bij defensie bombardeert de IDF vaak terreurdoelen in Gaza die al heel lang voor de aanval in haar doelen archief waren opgenomen zonder in realtime te controleren of er burgers op de plek zijn of dat de plek is veranderd in woningen,”meldt de krant.
 • “Doelen zoals een wapen opslagplaats, worden niet altijd opnieuw gecontroleerd door de IDF voor een aanval plaatsvindt; de IDF kan dat niet controleren ‘, zegt een beveiligingsbron. “Je kunt niet op hun deur kloppen.”

We gaan zijn huis verwoesten: Israel neemt wat meer voorzichtigheid in acht bij het neerhalen van gebouwen op de Westelijke Jordaanoever, die toebehoren aan Palestijnse terroristen, zoals het donderdag vroeg in de ochtend deed met het verwoesten van de huizen van verdachten in de moord op Dvir Sorek.

 • Walla meldt dat Fatah op het verwoesten heeft gereageerd door een algemene staking uit te roepen in de stad Beit Kahil, in de buurt van Hebron.
 • Sprekend op Channel 13 nieuws, klaagt Sorek’s vader Yoav dat het verwoesten eerder had moeten gebeuren “toen het als afschrikking had kunnen werken en misschien de volgende aanval had gestopt, en niet vele maanden later. De vooringenomen voorzichtigheid en het recht om het via de rechtbank uit te stellen gaan voorbij aan het feit dat huizen geen levens zijn, je kunt ze opnieuw opbouwen, maar als afschrikking is het een kwestie van juiste timing, dus had het eerder moeten gebeuren, ” aldus de vader van Dvir Sorek

Afschrikken: Afschrikking is ook de naam van het spel in Bennett’s uitspraak woensdag dat hij niet langer de lichamen van terroristen zal teruggeven, wat er ook gebeurt .

 • En daar zit hem nu net het probleem schrijft Juda Ari Gross in ToI omdat dat eigenlijk een probleem is, omdat de rechterlijke uitspraak over het vasthouden van stoffelijke overschotten toegestaan is als het wordt gedaan tijdens onderhandelingen, maar niet als middel om af te schrikken.
 • “Ik vraag me af of er een juridische uitspraak is die de beslissing verklaart. Maar als er geen is, dan begrijp ik niet hoe het werkt – eigenlijk, – werkt het gewoon niet ”, zegt jurist Amichai Cohen.
 • Zowel Bennett als Netanyahu probeerden krediet te claimen voor de beslissing. In Haaretz schrijft Amos Harel dat veel militaire beslissingen door een binnenlandse politieke lens kunnen worden gefilterd, en dat is geen goede zaak.
 • “Gezien de omstandigheden waarin Netanyahu bezig is met zijn eigen lot en de nieuwe minister van defensie moet profiteren van de relatief korte tijd die hij tot zijn beschikking heeft om zichzelf politiek te onderscheiden, zijn alle ogen gericht op IDF baas Aviv Kohavi . Hij drong aan op een agressieve lijn tijdens de recente operaties in Gaza en Syrië, en hij is nu de verantwoordelijke volwassene ”, schrijft hij. “Gezien de apocalyptische stemming van Netanyahu, wat in de afgelopen dagen wordt weerspiegeld in de wrede aanvallen op officieren van justitie en de politie, zijn de twijfels over zijn besluitvorming gegroeid.”
Advertentie (4)