Zweedse stad Malmö gaat antisemitisme actief bestrijden

Pro Palestijnse betogers in Malmö. Screenshot YouTube

De Zweedse stad Malmö gaat ongeveer twee miljoen euro besteden aan de bestrijding van antisemitisme. Al jaren is opkomend antisemitisme een groot probleem in de Zweedse stad en veel Joodse inwoners hebben om die reden de stad al verlaten.

De gemeente heeft aangekondigd dat het ongeveer twee miljoen euro zal investeren in verschillende initiatieven. Dit ter bescherming van de Joodse gemeenschap. Ondanks het lage aantal Joodse inwoners – ongeveer 1500 – telt de stad jaarlijks tientallen antisemitische incidenten. Het zou gaan om een combinatie van jihadistische opvatting en de opkomst van extreem rechts.

De initiatieven bestaan onder andere uit onderwijsprogramma’s op scholen, onderzoek naar hoe het publiek over Joden denkt en een promotie van de Joodse cultuur. Joodse inwoners in Zweden zeggen op hun hoede te zijn in het openbaar en verbergen hun keppeltje. De Joodse gemeenschap hoopt dat de initiatieven een einde zullen maken aan de antisemitische geluiden.

De burgermeester van Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, zegt programma’s te promoten om iedere vorm van racisme tegen te gaan. Op de vraag waarom de gemeente niet eerder heeft ingegrepen tegen antisemitisme, gaf de burgemeester geen antwoord.

Naar verluidt is de Zweedse regering van plan een internationale conferentie over antisemitisme in Malmö te houden. In de afgelopen drie jaar steeg het aantal antisemitische haatmisdrijven in Zweden met een record van 53%, bleek uit statistieken van de overheid.