Burgemeester in Noorwegen vraagt Davidster op kerstversiering te verwijderen

De bewuste kerstversiering. Screenshot Twitter

Burgemeester Irene Heng Lauvsnes van Strand heeft aan de Pinksterkerk van Klippen gevraagd om een grote neon-decoratie met een verlichte davidster in een gemeentelijk park te vervangen door een traditionele kerstster, meldde de Noorse krant Strandbuen.

‘Het park in onze stad moet neutraal blijven, vertelde Lauvsnes aan een krant na klachten dat de decoratie ‘geassocieerd wordt met Israël en joden’.

De kerk overweegt het verzoek in te willigen omdat het ‘op geen enkele manier wil provoceren’, vertelde vertegenwoordiger van de kerk Tom Øystein Angelsen aan de krant Strandbuen.

Het gebruik van de Davidsster in kerstversieringen is niet ongebruikelijk in Noord-Europa.

De interventie van de gemeente veroorzaakte woede, onder meer bij de hoofdredacteur van de Dagen-dag, Vebjørn Selbekk.

‘Gemeentelijke bureaucraten willen duidelijk geen joodse of Israëlische uitingen op hun kerstfeest. Dan moeten we ze bijna herinneren aan enkele belangrijke feiten over waarom we überhaupt Kerstmis vieren’, schreef Selbekk in een kolom met de titel ‘vrolijke jood, vrije kerst’, en voegde eraan toe: ‘Dit feestdag wordt gekenmerkt door het feit dat een joodse jongen werd geboren, bij een joodse moeder, in een joodse stal, in een joodse stad en in een joods land.’

Maar de burgemeester blijft bij haar eis: ‘Het park moet neutraal blijven’, vooral in het licht van de controverse, vertelde Lauvsnes, de burgemeester, aan de krant Aftenbladet.