Carnaval van Aalst definitief van werelderfgoedlijst geschrapt

Carnaval Aalst. Screenshot YouTube

UNESCO stemde vrijdag unaniem om het jaarlijkse carnaval van Aalst in België, over aantijgingen van antisemitisme van de werelderfgoedlijst te schrappen, meldt JTA.

De UNESCO schrapte het Aalst-carnaval, dat dit jaar beeltenissen van grijnzende Joden had die geld vasthielden met een rat op een van hun schouders, van de representatieve lijst van het agentschap van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Zijn Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed had de parade in 2009 op de lijst gezet en op verzoek van België verwijderd.

De vertoning van Joden op het carnaval van maart leidde tot een protest van Joodse groepen en UNESCO zelf, die het in een verklaring het ‘racistisch en antisemitisch’ noemde.

De verdedigers van de dobber voerden aan dat het deel uitmaakte van de traditie van het carnaval van scherpe humor, met thema’s die alle godsdiensten en geloofsovertuigingen bespotten. Carnaval-organisatoren maakten linten met karikaturen van Joden klaar voor de 2020-editie, waarvan ze zeiden dat ze bedoeld waren om de spot met UNESCO te drijven.

Burgemeester Christoph D’Haese, van Aalst, kondigde vorige maand aan dat zijn stad, die bijna 30 km ten noordwesten van Brussel ligt, zich van de lijst wil terugtrekken om zijn tradities te kunnen behouden, hoewel zijn verklaring geen formele status of verhaal had bij UNESCO.

De Internationale Beweging voor Vrede en Coëxistentie, een groep die voorop liep in protestacties tegen de parade van Aalst, zei tevreden te zijn met het schrappen.

“We hopen dat schrapping de harten en geesten zal veranderen, en dat het soort vertoningen dat het Aalst-carnaval in diskrediet heeft gebracht nooit meer zal worden gezien, in België of ergens anders,” schreef Nigel Goodrich, een woordvoerder van de groep, in een verklaring .