Hezbollah gebruikt Duitsland om terreur en wapenaankopen te financieren

Hezbollah supporters in Duitsland. Foto Screenshot Twitter

De Libanese terreur organisatie Hezbollah gebruikt een centrum in Berlijn en 30 andere locaties in Duitsland om leden te werven en fondsen te werven voor terrorisme en wapenaankopen, volgens een bericht van de Berlijnse krant Tagesspiegel, schrijft de Jeruzalem Post. Ook de haven van Rotterdam speelt daarin een rol.

Tagesspiegel publiceerde zaterdag een gedetailleerd uiteenzetting over hoe de Libanese terreur organisatie Duitsland gebruikt voor “geld gegenereerde” illegale activiteiten en hoe die fondsen worden “gebruikt voor wapenaankopen en voor de financiering van terreuraanvallen.”

Volgens het artikel gebruiken Hezbollah-leden “Duitsland als een plaats voor drugshandel, handel in gestolen auto’s en het witwassen van geld. De implicaties van de groep voor de handel in drugs zijn goed gedocumenteerd. “

Volgens het artikel zijnde belangrijkste routes van Hezbollah nu van Zuid-Amerika verhuisd naar Afrika en vandaar de EU binnenkomen. Cocaïne bereikt Duitsland vooral via de havens van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg.”

Binnen de Duitse hoofdstad Berlijn, “mag Hezbollah ook propaganda verspreiden , zoals bijvoorbeeld in de Reuterstrasse, nieuwe leden werven, donaties inzamelen en deze vervolgens doorsturen naar Beiroet,” meldde Tagesspiegel.

Het islamitische centrum Imam Riza, een sjiitische instelling, bevindt zich in Reuterstrasse in de Berlijnse wijk Neukölln. Het inlichtingenbureau van Berlijn – het ruwe equivalent van Israels binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet – onthulde in zijn rapport over 2019 dat 250 Hezbollah-leden in de hoofdstad wonen. Volgens andere Duitse inlichtingenrapporten zijn er in totaal 1.050 leden en supporters van Hezbollah in heel Duitsland actief.

Muhamad Abdi en Sebastian Leber, de Tagesspiegel-journalisten die het artikel van zaterdag schreven, rapporteerden dat de islamist Tevekkül Erol, van het Islamitische Centrum Imam Riza, tegen Israël predikt en Hezbollah-propaganda verspreid op Twitter en Facebook.

Erol verspreidt provocerende berichten van de Hezbollah-leiders die worden gevierd als ‘de juiste vechters’ tegen de VS, schreven ze. Hij heeft ook het Hezbollah-logo geplaatst, een opgeheven arm die een AK-47 aanvalsgeweer vasthoudt.

Op de vraag van Tagesspiegel of hij lid is van Hezbollah weigerde Erol commentaar te geven.

De Berlijnse krant schreef verder dat Erol vervuld is van woede als hij praat over “zionisten die onze broers en zussen in Palestina doden met bommen”.

De radicale islamisten halen uit naar de VS en moslims die zaken durven doen met de “zionisten” of diplomatieke betrekkingen met Israël aangaan, merkte het rapport op. Het schrijft ook dat Erol beweerde dat deze moslims die zich verenigen met de VS en Israël hun slechte daden zullen betreuren. “Ze zullen allemaal in de hel eindigen”, zo zei hij.

Het Tagesspiegel-artikel meldt dat Erol online opruiing verspreidt, inclusief antisemitische complottheorieën. Een sprekend voorbeeld daarvan is de bewering van Erol “dat de Joden achter de terroristische organisatie de Islamitische Staat zitten”. Erol zegt dat de gedode leider van de islamitische staat Abu Bakr al-Baghdadi joods was, zijn echte naam zou Simaun Eliot zijn.

Volgens de krant is een tweede gebouw nabij het Islamitische Centrum Imam Riza, een ontmoetings- en gebedsplaats voor aanhangers van Hezbollah. De vereniging Al-Irschad is volgens veiligheidsfunctionarissen een hotspot voor leden van Hezbollah.

De krant schrijft dat islamisten zoals Kassem R., die zijn loyaliteit aan Hezbollah’s leider Hassan Nasrallah op Facebook beloofde, Al-Irschad bezoeken. Kassem is een kapper die foto’s van zijn twee zonen in uniformen van soldaten plaatste, waarvan er één een vuurwapen vasthield.

Volgens een eerder dit jaar verschenen rapport van het inlichtingenbureau van Hamburg hebben ongeveer 30 moskeeën en culturele centra in Duitsland banden met Hezbollah.

“In Duitsland zijn er momenteel ongeveer 30 bekende culturele en moskee-verenigingen waar personen die de ideologie van Hezbollah onderschrijven of supporter van Hezbollah zijn, regelmatig samenkomen” schreef de inlichtingendienst.

Het gemeenschapscentrum Al-Mustafa in de Noord-Duitse stadstaat Bremen, bijvoorbeeld, is een belangrijk knooppunt voor het werven van fondsen voor Hezbollah, volgens een inlichtingenrapport van de stadstaat Bremen.

Tot nu toe heeft de Duitse regering de oproepen om de zogenaamde politieke vleugel van Hezbollah uit het land te verbannen afgewezen; de militaire vleugel werd in 2013 verboden door Duitsland en de Europese Unie.