Trump tekent uitvoeringswet tegen antisemitisme (video)

President Trump tijdens zijn toespraak. Screenshot YouTube

Geflankeerd door evangelische christelijke leiders, joodse leden van zijn regering en zelfs een paar democraten uit het Huis van Afgevaardigden, ondertekende de Amerikaanse president Donald Trump woensdag een uitvoerend bevel dat gericht zou zijn tegen vermeend antisemitisme – voornamelijk in de vorm van Israël-boycots – op universiteitscampussen.

Tijdens een wel heel vroege Chanoeka partij (Chanoeka begint op 22 december) ondertekende president Trump een uitvoerend bevel dat blijkbaar van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs vereist dat het Jodendom effectief wordt geïnterpreteerd als een ras of nationaliteit, en niet alleen als een religie. Daardoor wordt de Amerikaanse regering gedwongen om financiering aan hogescholen en universiteiten in te houden als ze niets optreden tegen discriminatie van joodse studenten.

Critici beweren echter dat de definitie van antisemitisme die in deze wet wordt gebruikt – oorspronkelijk geformuleerd in 2016 door de International Holocaust Remembrance Alliance – de vrije meningsuiting op universiteitscampussen zal beperken en de “free-speech” van Israël-critici zal onderdrukken.

Voorafgaand aan de ondertekening uitten velen hun bezorgdheid dat de orde Joden als een nationaliteit zou definiëren.

Trump’s joodse schoonzoon Jared Kushner schreef na de ondertekening in de New York Times dat dit een verkeerde interpretatie was.

“Dit uitvoerende bevel definieert joden niet als een nationaliteit. Het zegt alleen dat voor zover joden worden gediscrimineerd op grond van etnische, raciale of nationale kenmerken, zij recht hebben op bescherming door de antidiscriminatiewet, ”schreef Kushner.

Voordat hij het document ondertekende zei Trump: “Deze actie maakt duidelijk dat titel VI van de Civil Rights Act, die de federale financiering verbiedt van universiteiten en andere instellingen die zich bezighouden met discriminatie, van toepassing is op instellingen die zich bezighouden met antisemitische haat.”

“Het is heel simpel”, voegde Trump eraan toe,” onze boodschap aan de universiteiten is duidelijk, als jullie de enorme hoeveelheid overheidssteun die jullie ider jaar krijgen wilt behouden, dan moet je antisemitisme en Jodenhaat afwijzen.”

Joodse organisaties in Amerika zijn echter verdeeld.

Terwijl grote groepen zoals de Anti-Defamation League en het Amerikaans Joods Comité krachtige steun voor de actie uitten, maakten anderen zich zorgen dat het averechts zou werken tegen Joden.

“Dit politieke theater is niet alleen contraproductief, maar het brengt juist de mensen in gevaar die dergelijke voorstanders beweren te verdedigen,” zei Rabbi Jack Moline, president van de Interfaith Alliance.

“Met alle respect voor de besluitvormers die deze uitvoerende order hebben geschreven, de Joodse gemeenschap heeft president Trump niet nodig om te bepalen wat Joden volgens de wet zijn”, ging hij verder. “De president verandert de Joodse status op een kunstmatige manier voor ongevoelige politieke doeleinden.”

“Dit is echt de brandstichter die probeert te dienen als brandweerman,” zei Halie Soifer, uitvoerend directeur van de Joodse Democratische Raad van Amerika, daarmee wijzend op een toespraak van Trump verleden week, waarin hij, volgens sommige joodse organisaties antisemitische stereotypen gebruikte.

Het bevel zelf geeft volgens haar reden tot bezorgdheid.

Kenneth Stern, de expert die de definitie heeft opgesteld die is aangenomen door dit uitvoeringsbesluit, heeft zich publiekelijk verzet tegen de toepassing ervan op universiteitscampussen. In een publicatie van de New York Times schreef hij : “Als dit wetsontwerp wet wordt … zullen studenten en faculteitsleden bang zijn om te zwijgen, en bestuurders zullen zich vergissen in het onderdrukken of censureren van spraak.”

Advertentie (4)