Zo vier je Chanoeka in Israël

“Molotov Menorah” in Dancing Camel Brewery, Tel Aviv. Foto: Dancing Camel

Dit jaar begint het Joodse lichtjesfeest Chanoeka op de avond van 22 december. Het achtdaagse feest wordt in Israël op vele manieren gevierd. Hieronder enkele voorbeelden. Mocht u in de buurt zijn, geniet dan van de geweldige Chanoeka-sferen in Israël!

Chanoeka bij de Klaagmuur
In het bijzijn van (belangrijke) rabbijnen en politici worden Chanoeka lichtjes iedere avond bij de Klaagmuur in Jeruzalem ontstoken. Net buiten de muren van de Oude Stad, worden de chanoekia’s iedere avond ontstoken in de Mamilla Alrov mall, wat gepaard gaat met zang en dans. Zoals ieder organiseert ook dit jaar Chabad dit fantastische Chanoeka feest.

Dancing Camel Tel Aviv.

“Molotov Menorah” in Dancing Camel Brewery, Tel Aviv. Foto: Dancing Camel

De eerste microbrouwerij van Israël, verlicht tijdens Chanoeka iedere avond de “Molotov Menorah”. Geniet van de seizoensgebonden Cherry-Vanilla Stout van de brouwerij, zo van de tap, die ze beschrijven als proeverij.

Maak een nachtwandeling

Wandel door de Joodse wijk van de oude stad van Jeruzalem of de oude stad van Safed (Tzfat) na zonsondergang. Tijdens Chanoeka (vooral op de achtste nacht heel bijzonder), en je zult een magische aanblik zien – brandende chanoekia’s in glazen boxen aangebracht op de muren buiten winkels en huizen en achter de ramen. Als je dit op een georganiseerde manier wilt doen, meld je dan aan voor een Menorah Tour in Jeruzalem.

Leer hoe je Chanoeka-donuts maakt (die noemen we in Israël sufganiyot )

Sufganiot. Screenshot YouTube<br />

Een jaarlijkse traditie van het Saidel Artisan Baking Institute in Karnei Shomron is de gezinsvriendelijke (en Engels-vriendelijke) “Donut Olympics” van drie uur voor kinderen van drie jaar en ouder. Ga naar huis met een hele doos met je eigenhandig gemaakte, versierde creaties.

Maak contact met de Joodse geschiedenis

Beit Guvrin Nationaal Park. Foto Israel Park Authority

In het moderne Israël ligt het verleden altijd binnen handbereik. Bezoek Arbel National Park hoog boven de zee van Galilea, of Beit Guvrin-Maresha National Park in de buurt van Beit Shemesh, om een ​​gevoel van leven te krijgen in de tijd van de Hasmonese dynastie, toen de gevechten tussen de Maccabees en Seleucids plaatsvonden op beide locaties.

Maccabee-supporters verstopten zich in de bergholen bij Arbel, die tegenwoordig een fascinerende wandelroute heeft met een prachtig uitzicht op de zee beneden.

Beit Guvrin-Maresha bevat meer dan 800 grotten, ooit gebruikt voor mijnbouw, begrafenis, opslagplaatsen en schuilplaatsen. Ook zijn op de site zijn goed bewaard gebleven ruïnes van een oude olijf-oliepers en een groot duivenpakhuis dat tot op heden vogels aantrekt die daar even gaan uitrusten.

Neem deel aan een feestshow

Screenshot YouTube

Zonder Festigal zou het geen Chanoeka in Israël zijn. Een live muzikale productie gericht op een pre-tiener publiek, dat is gevuld met dansnummers, acrobatiek, pyrotechniek en acteren door een roterende cast van Israëls grootste sterren en getalenteerde jonge onbekenden.

Festigal maakt sinds 1981 deel uit van het vakantieseizoen van Israël. Het enigszins dubbelzinnige thema van dit jaar is cyberspace. Onder de titel ‘Festigal, Play’ zal de show popsterren Itay Levy, Noa Kirel, Moshe Peretz en Idan Raichel hebben. Ga naar het Tel Aviv Pop Up Music Festival, van 24 december tot 1 januari

Screenshot: YouTube

Een groot Chanoeka concert in de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv. De show is een muzikaal feest met zeven van de meest invloedrijke muzikanten van Israël van de afgelopen jaren. Onder de sterren zijn Netta Barzilai, Omer Adam en Keren Peles ondersteund door een internationale dansgroep, een 12-koppig orkest, pyrotechniek en een gigantische menora op het podium.