In Israel leven 1,8 miljoen mensen in armoede, waarvan de helft kinderen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De armoede onder de Israëlische bevolking is in 2018 met een procentpunt gestegen, volgens een jaarverslag van het National Insurance Institute op dinsdag.

Het rapport gaf aan dat 469.400 gezinnen, bestaande uit 1,8 miljoen mensen, werden aangemerkt als onder de armoedegrens in 2018. Ongeveer 841.000 daarvan waren kinderen.

Uit de gegevens, zonder Oost-Jeruzalem, bleek dat de armoedecijfers waren gestegen van 19,4 procent in 2017 tot 20,4% het jaar daarop. Ondertussen steeg de kinderarmoede met twee procentpunten, van 27,1% naar 29,1%. De armoede onder ouderen nam ook toe, van 17,2% tot 18,8%.

De armoedecijfers van kinderen plaatsen Israël op de tweede plaats in de ranglijst van de OESO, met alleen Turkije lager.

De armoede onder de Arabische bevolking nam ook toe, van 42,6% tot 44,2% en was dus veel hoger dan onder de rest van de bevolking, .

De armoedegrens in 2018 werd gedefinieerd bij een inkomen van op of onder NIS 3.593 NIS (€927) per maand voor alleenstaanden en NIS 5.750 (€ 1.483) voor koppels.

Deze gegevens plaatsten Israël 10% hoger dan het OESO-gemiddelde op de Gini-index van inkomensongelijkheid .

Premier Benjamin Netanyahu het rapport en prees “de resultaten en de opwaartse trend die erin wordt weerspiegeld”.

“We zorgden voor een snelle stijging van het inkomen van alle sectoren van de samenleving en met name een dramatische stijging van het inkomen van de zwakste sectoren met 6,9%, waardoor het aantal arme gezinnen daalde”, zei hij.

Hij werd echter meteen van repliek gediend door de Latet-organisatie, die verschillende welzijns- en voedselhulpdiensten biedt aan de armen, zei: “In tegenstelling tot het persbericht van minister van welzijn Benjamin Netanyahu, bevestigt het armoedeverslag van vandaag een behoud van armoede, en naast kleine verbeteringen van het aantal arme gezinnen – die volgens het rapport het resultaat is van steekproefproblemen en een gebrek aan vertegenwoordiging van de Arabieren in Oost-Jeruzalem – wijst op een verslechtering van de armoedecijfers bij kinderen en een zorgwekkende verslechtering en verdieping van de armoedecijfers bij ouderen. ”

Het waarschuwde dat het verwachtte dat deze trends volgend jaar in het 2019-rapport zouden toenemen en beschuldigde de regering van “een doorgaand beleid dat een kwart van de Israëlische burgers en een derde van zijn kinderen achterstelt”.

Een rapport van Latet eerder deze maand was nog kritischer tegenover de regering, volgens Latet leven ongeveer 2,3 miljoen Israëli’s, waaronder een miljoen kinderen, onder de armoedegrens. Het constateerde ook dat bijna een vijfde van de Israëli’s, meer dan 1,6 miljoen mensen, lijden aan voedselonzekerheid, een toename met 2 punten ten opzichte van vorig jaar.

Vered Windman, uitvoerend directeur van de Israëlische Nationale Raad voor het Kind, zei dat het NII-rapport aantoonde dat het economische en sociale beleid van de regering faalde. Ze gaf ook de schuld aan het gebrek aan een functionerende regering in het afgelopen jaar door de herhaalde verkiezingen.

“Er moet de laatste jaren een drastische verandering komen in het sociaaleconomische beleid van Israël, waarbij bijna een op de drie kinderen gedoemd is tot gebrek aan gezondheid, onderwijs en welzijn en hun menselijke waardigheid schaadt.”

De cijfers trokken ook de zorg van partijleider Benny Gantz van de partij Blauw en Wit.

“De staat Israël moet zijn koers veranderen op het gebied van onderwijs, prioriteiten en groei. Macrogegevens verbergen wat er op microniveau gebeurt – met name in de sociale en geografische periferie. Israël heeft een regering nodig die voor zijn burgers zal werken, ‘zei Gantz in een verklaring.

MK Orly Levy-Abekasis van Labour-Gesher, die een geschiedenis heeft van het verdedigen van sociale doelen in de Knesset, klaagde: “We hebben de ouderen verlaten om te sterven aan kou en honger en hebben kinderen op straat achtergelaten. De Israëlische samenleving bevindt zich midden in een van de diepste sociale crises die het heeft gekend. ”

MK Ilan Gilon van het Democratische kamp zei dat het rapport “het beste het decennium samenvat van Netanyahu, die ervoor koos om de armen te bestrijden in plaats van armoede te bestrijden.”

Advertentie (4)