Israelische “armband” voorkomt waterdiefstal of misbruik van brandkranen

Foto Hydrantech

Het is onverwacht dat een brandkraan nog eens onderwerp voor een Israëlisch hightech bedrijf zou zijn. Toch is dat wat het Israëlische bedrijf Hydrantech heeft gedaan.

Geknoei met brandkranen is een groter wordend fenomeen. Dit betreft niet alleen lekkages of diefstal, maar ook gebruik voor terreur doeleinden door dodelijke chemicaliën toe te voegen via een hydrant.

Om dit alles te voorkomen heeft Dovik Barkaystarte van Hydrantech, een startup in Ramat Yishay, een ‘elektronische armband’ ontwikkeld. Deze wordt bevestigd aan het mondstuk van een brandkraan om te controleren wat eruit komt en wat erin gaat.

“Als er water uit stroomt, is het diefstal,” vertelt Barkay aan Israel21c. “Als de richting van het water het tegenovergestelde is, kan dit gevaarlijk zijn.”

De elektronische armband staat in verbinding met de gemeentelijke computersystemen. Foto Hydrantech

Elke elektronische armband van Hydrantech heeft een mobiele zender die de status communiceert naar een centrale hub. Als er een probleem wordt gemeld is ook meteen bekend of een technicus vereist is of de politie.

De interface werkt met een browser en waarschuwt gebruikers door een pop-up.

Hydrantech-oprichter Dovik Barkay legt het systeem uit aan potentiële klanten. Foto Hydrantech

De technologie van Hydrantech detecteert de waterstroom niet, legt Barkay uit. In plaats daarvan bevat de armband sensoren, waaronder een versnellingsmeter. De sensoren kunnen de beweging van water “zien” en “horen”. Die gegevens worden verzonden naar de Hydrantech-cloud. Software-algoritmen interpreteren vervolgens de data om de richting van de stroom te bepalen.

Verschillende Israëlische gemeenten, waaronder Haifa, Petah Tikva, Safed, Rosh Ha’ayin en Tel Aviv proberen de electronische armband van Hydrantech op dit moment uit.