Israëlische artsen ontwikkelen methode om resistente bacteriën te bestrijden.

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het is een steeds groter worden gevaar: De kans dat wie in een ziekenhuis wordt opgenomen besmet raakt met een gevaarlijke medicijnbestendige superbacterie.

Israëlische wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om besmetting met resistente superbacteriën te verkleinen door de bacterie binnen een bepaald tijdsbestek te behandelen.

Zoals alle levende organismen ontwikkelen bacteriën afweer tegen vijandige elementen in hun omgeving, in dit geval antibiotica. Bacteriën gedragen zich als het waren “tolerant” of “slapend” tijdens een antibioticabehandeling en worden door de medicijnen gemist. Na het ontwijken van deze behandelingsronde komen ze sterker terug.

Prof. Nathalie Balaban. Foto Hebreeuwse Universiteit

Het is deze “tolerante” fase die Prof. Nathalie Balaban, van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Dr. Maskit Bar-Meir, van het Shaare Zedek Medical Center, hebben aangepakt. Zij hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in Science magazine.

De tolerantiefase duurt maar een paar dagen en kan niet worden gedetecteerd in standaard medische laboratoria. Daarom ontwikkelde dit duo een specifieke laboratoriumtest die de antibioticum tolerantie meet. Dit betekent dat artsen nu de juiste medicatie kunnen toedienen op het juiste moment voordat de bacterie resistent wordt.

Advertentie (4)