Drone Dome, Rafael’s nieuwe UAV laserafweersysteem (video)

Drone Dome. Foto Rafael Advanced Systems

Israël heeft een nieuwe verdedigingslaag tegen luchtbedreigingen toegevoegd met een nieuw laserafweersysteem dat woensdag werd onthuld door Rafael Advanced Defense Systems Corporation, een leverancier van wapensystemen aan de IDF, nu het een reeks succesvolle tests voor een verdedigingssysteem tegen UAV’s heeft voltooid.

Tijdens deze tests heeft het systeem met de naam Drone Dome, met behulp van zijn krachtige laser verschillende UAV’s en drones met succes gevolgd en neergeschoten, zowel overdag als ‘s nachts.

“Vandaag hebben we een reeks succesvolle experimenten met het meest geavanceerde systeem ter wereld voor de bestrijding van UAV’s voltooid,” zei Brig-Gen (Ret.) Shahar Shohat van Rafael’s luchtverdedigingsdivisie.

“Tijdens deze experimenten hebben we de enorme mogelijkheden van het systeem tegen een enkele en zelfs meerdere luchtdoelen onderzocht en aangetoond.”

Het luchtverdedigingssysteem van de Drone Dome is bedoeld om de bedreigingen van UAV’s, drones en andere onbemande luchtvaartuigen tegen militaire en civiele doelen zoals luchthavens of andere strategische infrastructuur aan te pakken.

Het systeem is volgens Rafael al verkocht aan verschillende van hun klanten over de hele wereld, waaronder het Britse leger.

Drone Dome maakt deel uit van het multi-level luchtverdedigingsnetwerk van Israël, waaronder de Iron Dome, David’s Sling en het Spyder-verdedigingssysteem, die allemaal gebruikt worden om te beschermen tegen raketten, en onbemande luchtvaartuigen met verschillende bereikmogelijkheden.

Drones vormen unieke uitdagingen die hen onderscheiden van traditionele bedreigingen vanuit de lucht, zoals raketten of oorlogsvliegtuigen.

Ze kunnen onder standaard militaire radarsystemen vliegen en GPS-technologie gebruiken om pinpoint-aanvallen uit te voeren op gevoelige doelen voor een fractie van de prijs van een straaljager.

Drone Dome op een Jeep. Foto Rafael Advanced Systems

Ze kunnen ook worden ingezet in ‘zwermen’, die conventionele verdedigingssystemen kunnen misleiden of ontwijken. Zelfs kleine kant-en-klare drones kunnen in wapens worden veranderd door ze met explosieven op te tuigen of ze gewoon in drukke gebieden te laten crashen.

Een reeks drone-aanvallen in het Midden-Oosten, waaronder een aanval in september vorig jaar op een Saoedisch olieveld en een verwerkingsfabriek die vorig jaar de internationale markten schokten, hebben de verwoestende effecten van kleine onbemande aanvalsvliegtuigen onderstreept.

Elders in de regio troffen Israëlische oorlogsvliegtuigen afgelopen augustus wat Israël zei een door Iran opgeleid Hezbollah-team was dat zich voorbereidde op het lanceren van een groep drone’s vanuit Libanon naar Israël.

In september 2019 stak een onbemand vliegtuig de Israëlische grens over vanuit de Gazastrook en liet explosieven vallen op een militair voertuig, met minimale schade en geen slachtoffers, de tweede dergelijke aanval binnen dat jaar.

Advertentie (4)