‘Geheime Joodse kliek runt de wereld’ zegt 20% van de Europeanen

Rabbi ,inSlomo Koves in zijn Obuda-synagoge in Boedapest, Hongarije, 7 oktober 2019. (Courtesy of EMIH)

“Een geheim netwerk van joden beïnvloedt mondiale politieke en economische zaken”, blijkt uit een maandag tijdens een connferentie in Parijs over antisemitisme gepresenteerde enquête, meldt JTA.

Een vijfde van de 16.000 respondenten op een enquête onder Europeanen uit 16 landen heeft dat gevoel. Een zelfde percentage was het ook eens met de stelling dat “Joden het slachtofferschap van de Holocaust exploiteren voor hun eigen behoeften.”

De enquête werd uitgevoerd in december en januari in onder meer Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen en werd maandag in Parijs gepresenteerd op een conferentie over antisemitisme georganiseerd door de European Jewish Association.

Overige uitkomsten van deze enquête waren:

  • Een kwart van de respondenten was het eens met de stelling dat het Israëlische beleid hen duidelijk maat waarom sommige mensen Joden haten.
  • Meer dan een kwart was het eens met de stelling dat “Israël bezig is met legitieme zelfverdediging tegen zijn vijanden.” Een kwart van de respondenten was het daar niet mee eens en 46% heeft geen standpunt ingenomen.
  • Meer dan een derde was het eens met de bewering dat “tijdens de Tweede Wereldoorlog mensen uit onze landen net zoveel hebben leden als de Joden.”

Volgens Rabbijn Slomo Koves, voorzitter van de Action and Protection League, komt Holocaust revisionisme en klassieke antisemitische stereotypen kwamen vaker voor in Oost-Europa, terwijl anti-Israëlische sentimenten, inclusief antisemitische, vaker in West Europa voorkomen. De in Boedapest gevestigde groep is aangesloten bij de belangrijkste waakhond tegen antisemitisme van de Hongaarse joodse

In elk van de ondervraagde landen kreeg een representatieve groep van 1.000 volwassenen 45 vragen of verklaringen in persoonlijke interviews over Joden en Israël voorgelegd, volgens de Action and Protection League. Het onderzoek heeft een foutmarge van 0,8%.

Koves zei dat zijn groep nog steeds werkt aan een uitsplitsing van de resultaten in elk land, maar het is gecompliceerd “door uitdagingen in het verzamelproces” en merkt op hoe moeilijk het is om enquêteurs te vinden die bereid zijn om bijvoorbeeld naar de arme wijken en getto’s van Parijs en Brussel te gaan, want voorbeeld. En dat “is noodzakelijk om tot een representatief monster te komen,” zei hij.

De European Jewish Association roept daarom alle Europese landen op om de werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) over antisemitisme aan te nemen; om een speciale gezant voor de bestrijding van antisemitisme te benoemen; om scholen te verplichten onder meer lessen over antisemitisme te bevatten; en om een verbod op antisemitische symbolen in het openbaar vast te stellen, inclusief nazi-beelden.

“Wij als Joodse gemeenschappen kunnen antisemitisme niet alleen uitroeien”, zei de voorzitter van de organisatie, rabbijn Menachem Margolin, bij de onthulling van het plan.