Bijna 1 miljoen werklozen in Israël

Mamilla mall in Jeruzalem, ooit bruisend nu uitgestorven. Screenshot YouTube

Tijdens het weekend hebben zich in Israël 32.577 mensen als werkloos aangemeld. Er zijn nu 922.016 werklozen in Israël. Dit is 22,15% van de beroepsbevolking.

Volgens de National Employment Service zijn sinds de uitbraak van de coronavirus pandemie 786.991 Israëli’s werkloos geworden. Ongeveer 90% is op onbetaald verlof gestuurd.

Vóór de uitbraak lag de werkloosheid in Israël op een record dieptepunt van minder dan 4%.

De directeur-generaal van de dienst voor arbeidsvoorziening, Rami Garor, zegt dat de dienst zondag de procedure voor de verwerking en overhandiging van de gegevens van 734.049 mensen heeft afgerond. Daarna zijn de gegevens naar het National Insurance Institute gestuurd. Dit is het orgaan wat de uitkeringen uitbetaald.

Vorige week zei Garor dat hij verwacht dat ongeveer 20% van de nieuwe werklozen geen baan meer zal hebben om naar terug te keren als de crisis eenmaal voorbij is en de lockdown-maatregelen zijn opgeheven.

Terwijl werknemers in loondienst voor een beperkte periode tot 75% van hun laatst verdiende salaris krijgen betaald, hebben Israëlische zelfstandigen geen recht op werkloosheidsuitkeringen. De regering werkt aan een pakket dat naar verwachting ongeveer 175.000 zelfstandigen een subsidie ​​van maximaal 6.000 shekel (1.500 euro) zal geven, met een gemiddelde verwachte betaling van 4.300 shekel (1.100 euro).

Advertentie (4)