Israël maakt plannen om Palestijnse gebieden af te sluiten

Slechts een enkele bezoeker bij de anders zo drukke Geboortekerk. Screen shot YouTube

Minister van Defensie Naftali Bennett overweegt sinds zondag alle door de Palestijnse Autoriteit bestuurde delen van de Westelijke Jordaanoever af te sluiten. Dit als onderdeel van de voortdurende inspanningen van Israël om de verspreiding van het COVID-19 coronavirus te beheersen.

Een woordvoerder van Bennett’s kantoor zei dat de minister heeft gevraagd om een ​​gedetailleerde beoordeling van de economische gevolgen van een dergelijke sluiting. Maandag krijgt hij de resultaten te zien.

Er werken ruim 100.000 Palestijnen legaal in Israël, ongeveer 30.000 werken illegaal. Een volledige afsluiting zal voor grote problemen in Israël en de Palestijnse gebieden zorgen.

Het is niet duidelijk of de minister alleen Palestijnen de toegang tot Israël wil ontzeggen, of dat het Palestijnen ook verboden wordt zich vrij te bewegen in Judea en Samaria.

De Palestijnse stad Bethlehem is sinds eind vorige week volledig van de buitenwereld afgesloten vanwege een uitbraak van het virus in de regio. Voor zover bekend zijn 17 mensen in Bethlehem en omgeving besmet. Verwacht wordt dat dit aantal in de Palestijnse gebieden snel zal oplopen.

Bennett deed zijn aankondiging tijdens een bezoek aan een oefening van het Home Front Command. Het leger wilde de reactie van het Israëlische gezondheidszorgsysteem op een volledige uitbraak van het virus simuleren.

Volgens Bennet had de oefening betrekking op het in kaart brengen van een scenario waarin de gezondheidszorg maximaal wordt belast. De nadruk werd gelegd op de betrokkenheid van het Home Front Command in een dergelijk scenario.

Het Israëlische leger heeft geen aanvullende informatie over de oefening verstrekt.

Advertentie (4)