Netanyahu sust ongerustheid over Coronavirus

Een van de speciale stembureau’s voor mensen in huis quarantaine . Foto MDA

“Je hoeft je geen zorgen te maken over het Coronavirus bij het stemmen, dat is allemaal onzin,” zei premier Benjamin Netanyahu maandag tijdens een van zijn vele Facebook-live chats. Hij werd daarin gesteund door Minister van gezondheid Ya’acov Litzman.

“Het vermogen om veilig en vol vertrouwen naar de stembus te gaan is een belangrijk democratisch recht waar we trots op mogen zijn”, benadrukte Netanyahu.

Ook bij het stemmen op het stembureau riep Netanyahu de burgers op om te gaan stemmen. “Wees niet bang voor het Coronavirus,” zei hij. Ook waarschuwde hij tegen nepnieuws wat er op gericht zou zijn om kiezers te bewegen niet te gaan stemmen.

Zowel Netanyahu als Blauw en Wit-leider Benny Gantz voorspelden de overwinning bij politieke evenementen op zondag.

Toen de stations maandag opengingen waren sommige Israëli’s die in quarantaine stonden niet blij met de manier waarop ze werden behandeld in hun speciale stemstations.

Een vrouw uit Jeruzalem die in quarantaine zit, schreeuwde door een megafoon op 10 meter afstand van een politieagent dat ze niet als een melaatse behandeld wilde worden. Megafoons behoren over het algemeen niet tot de standaard uitrusting van de gemiddelde Israëlische kiezer.

Vanaf 11:45 uur waren de Coronavirus stembureau’s vol met ongeveer 500 mensen die in huis quarantaine zitten en ontstonden er lange wachtrijen.

De stemstations zijn opgezet door Magen David Adom, het ministerie van volksgezondheid en het centrale verkiezingscomité van Israël (CEC).

De stemburau’s stellen degenen die thuis in quarantaine zitten in staat om te stemmen, zonder andere kiezers of stembureaus in gevaar te brengen. MDA-leden bemannen de stemhokjes in volledige beschermende uitrusting tegen besmetting om hun veiligheid te waarborgen.

Advertentie (4)