Ongeveer helft van besmette patiënten in Israëlische ziekenhuizen is ultra-orthodox

Begrafenis in Bnei Brak.l Screenshot TV

De helft van alle patiënten met het coronavirus die worden behandeld in ziekenhuizen in Israël, zijn leden van de ultra-orthodoxe gemeenschap zo melden twee belangrijke tv kanalen.

De Israëlische nieuwszenders Channel 12 (Keshet) en Channel 13 (Reshet 13) kwamen onafhankelijk van elkaar met vergelijkbare percentages over het aantal ultraorthodoxe patiënten in Israëlische ziekenhuizen die behandeld worden voor besmetting met het coronavirus.

De ultra-orthodoxe gemeenschap van Israël maakt slechts 10% uit van de Israëlische bevolking.

Maar liefst 60% van de patiënten die op de intensive care afdeling van het Sheba Medical Center in Tel Aviv behandeld worden voor COVID-19 is ultra-orthodox.

In het Schneider Medical Center in Petah Tikva is 50% van de coronaviruspatiënten ultra-orthodox, evenals 50% in het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem en 40% in het Hadassah Hospital Ein Kerem van de hoofdstad.

Deze percentages kwamen naar buiten te midden van berichten over een volledige afsluiting van ultra-orthodoxe steden en wijken zoals Bnei Brak en Mea Sherim in Jeruzalem. Dit na berichten dat de ultra-orthodoxe bevolking zich weinig aantrekt van de geldende beperkingen in Israël.

Pas na de ophef in Israël na het zien van beelden van ultraorthodoxe begrafenis waar honderden aan deelnamen en de dreiging van complete afsluiting kwamen leidende rabbijnen met het advies synagoges en yeshiva’s te sluiten.

‘We hebben nogal wat problemen met de ultra-orthodoxe samenleving, in plaatsen als Bnei Brak’, vertelde Shai Babad aan de Knesset’s Special Committee on Dealing With the Coronavirus.

Vooral Jeruzalem en Bnei Brak zijn probleemgebieden. Maar liefst 1 op de 3 inwoners die getest wordt is besmet met het virus.

Ambtenaren hebben de hoge infectiecijfers in Jeruzalem en Bnei Brak toegeschreven aan het gebrek aan naleving van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, de kleine huizen waar grote gezinnen in wonen en een gebrek aan toegang voor velen tot media en communicatiemiddelen.

Advertentie (4)