Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netamyahu tijdens de toespraak op 16 maart 2020. Foto GPO

We houden je in de gaten: in holst van de nacht de nacht heeft de demissionaire Israëlische regering een uitzonderlijke stap gezet om noodmaatregelen goed te keuren waarbij met behulp van uitgebreide digitale instrumenten burgers worden gevolgd met wie dragers van het nieuwe coronavirus in contact zijn geweest, en om waar mogelijk die mensen te waarschuwen.

 • Premier Benjamin Netanyahu hield niet bepaald geheim dat hij van plan was zoiets te gaan doen, maar toen de zon dinsdagochtend opkwam, werd de volledige reikwijdte van de maatregelen onthuld, wat een nieuw protest veroorzaakte over het waarschijnlijk goedbedoelde maar mogelijk eng programma.
 • De meeste nieuwsuitzendingen wijzen erop dat vrijwel geen van de beloften die over het programma zijn gedaan, wordt nagekomen, volgens de regelgeving die midden in de nacht wordt gepubliceerd.
 • Hoewel Netanyahu zei dat de gegevens slechts 30 dagen zouden worden bewaard, zullen ze daadwerkelijk worden bewaard totdat de regelgeving afloopt. “Bovendien mag het Ministerie van Volksgezondheid de gegevens nog 60 dagen bewaren na het verstrijken van de regelgeving omwille van een” intern onderzoek naar de activiteiten van het Ministerie van Volksgezondheid”, meldt Haaretz.
 • Ynet merkt op dat voor het gebruik van de technologie geen rechterlijk bevel nodig is en dat de Shin Bet niet alleen toegang heeft tot triangulatiegegevens, maar ook tot alle gegevens op de telefoon, afgezien van daadwerkelijke spraakoproepen.
 • Walla wijst erop dat niet alleen de Shin Bet, maar ook de politie toegang zal hebben tot de gegevens, en ondanks beloften kan het worden gebruikt om mensen in quarantaine op te sporen die niet noodzakelijk ziek zijn, zij het in slechts enkele gevallen dit mag worden gedaan..
 • De nieuwe regelgeving lijkt de ontkenningen van de afgelopen dagen te tegenspreken”, bericht de nieuwssite.

Alleen de Shin Bet is de Shin Bet: de publieke omroep KAN meldt dat Shin Bet chef Nadav Argaman de angsten bij de bevolking probeert te kalmeren door een “buitengewone” missive uit te brengen waarin hij opmerkt dat “slechts een zeer kleine groep betrokken zal zijn bij het volgen van coronavirus dragers en de gegevens worden niet door de organisatie opgeslagen”, aldus KAN.

 • Schokkend genoeg vermeldt de berichtgeving in fanclub blad van Netanyahu, Israël Hayom, niet dat de regelgeving verder gaat dan wat was beloofd of wat het schenden van de privacy betreft, maar het verhaal citeert de brief van Argaman volledig.
 • Noa Landau van Haaretz schrijft dat de Shin Bet dingen aan het draaien brengt door keer op keer te beloven dat het de technologie niet zal gebruiken om quarantaines af te dwingen – wat technisch waar is, want dat zal de taak van de politie zijn: “De berichten van Shin Bet helpen niet, maar zijn slechts een afleiding ‘, schrijft ze.
 • Volgens een tweet-lijntje van activist Michael Birnhack bewijzen alle nieuwe regels dat “er een nauwe en voortdurende samenwerking is tussen mobiele-telefoonbedrijven en de Shin Bet, en dat is niet vandaag begonnen, het is nu pas onthuld.”
 • The New York Times merkt op dat “de Shin Bet sinds tenminste 2002 stilletjes maar routinematig metadata van mobiele telefoons verzamelt,” bevestigden ambtenaren aan de NYT. Het heeft nooit details onthuld over welke informatie het verzamelt, hoe die gegevens worden beschermd, of en wanneer er iets wordt vernietigd of verwijderd, wie er toegang toe heeft en onder welke voorwaarden, of hoe het wordt gebruikt. ”
 • Ynet’s Attila Somfalvi, die zich in het verleden als cheerleader van de overheid heeft opgesteld, zegt dat hij zich niet zo veel zorgen maakt over het feit dat de Shin Bet zijn gegevens vasthoudt, maar wel over het ministerie van Volksgezondheid: “Ik ben meer dan bezorgt over wat voor soort firewall ze hebben in het ministerie, die in het verleden niooit is gedwongen om met zulke gevoelige informatie om te gaan. Als ik een ambitieuze hacker ben, zit ik zo op de servers van het Ministerie van Volksgezondheid. Ik hoop dat ze een beveiliging hebben.”

Ze doen in het de nacht: andere journalisten en activisten luiden de alarmbel over wat de regering van plan is en hoe ze dat aanpakt.

 • “Iedereen in het land zou zich zorgen moeten maken over deze draconische zet”, tweette Barak Ravid van Channel 13.
 • Haaretz meldt dat de manier waarop het demissionaire kabinet de maatregel heeft aangenomen in wezen de Knesset de mogelijkheid ontneemt om toezicht te houden op de maatregel, aangezien deze werd goedgekeurd zonder toestemming van de Knesset-subcommissie voor veiligheidsdiensten, die maandagmiddag ophield te bestaan ​​met de beëdiging van een nieuwe Knesset, en het is niet duidelijk wanneer het weer zal worden gevormd.
 • ‘Als de subcommissie dit goed had kunnen bespreken, zou er toezicht zijn ontstaan. Het feit dat er geen toezicht is, is misschien wel het meest problematische onderdeel ‘, vertelt voormalig Shin Bet baas Ami Ayalon aan Army Radio.
 • De goedkeuring van de regelgeving verscherpt de voorkeursvolgorde: voordat je een regering creëert, moet je de Knesset opnieuw creëren”, tweette Walla’s Tal Shalev.

‘Ze hebben de rechtbanken gesloten – midden in de nacht.’
‘Ze vonden het prima om burgers te volgen zonder een rechterlijk bevel – midden in de nacht.’
‘Ze lieten de Shin Bet gegevens verzamelen – midden in de nacht’, tweet Josh Breiner van Haaretz, waarmee hij een lied van de Seider tijdens Pesach nadoet.

 • “Zonder toezicht, zonder Knesset, zonder transparantie. Hoe ga je ervoor zorgen dat het publiek je nog gelooft ‘, voegt hij eraan toe.

Sta niet zo dicht bij me: dat gebrek aan vertrouwen is volledig te zien op de voorpagina van Yedioth Ahronoth, dat laat zien dat mensen een geweldige goede tijd op het strand hebben, sommigen opeengepakt, sommigen niet, onder de smekende kop “ Blijf thuis.”

 • Genoeg met de apathie en onwetendheid. In het openbaar gaan met symptomen van een ziekte is ‘sociopathische hutzpa’, schrijft Oded Shalom in de krant.

Tzahi Dabush van Army Radio tweets een foto van een menigte in het belangrijkste meldpunt van de IDF, waar tieners deze week worden ingewijd. “De beslissing om zich normaal te blijven aanmelden en elke dag honderden nieuwe rekruten op IDF-bases te werven, kan leiden tot een uitbraak binnen het leger.”

 • Judy Maltz van Haaretz wijst erop dat de ‘licht geraakte’ Israëlis er moeite mee hebben weg te blijven van anderen.
 • ‘Mensen in dit land – als ze elkaar omhelzen, omhelzen ze je echt’, zegt prof. Gad Yair van de Hebreeuwse universiteit tegen haar. ‘Je kunt het niet met één arm doen. Vergaderingen zijn meestal intiem. Het is gebruikelijk in Israël wanneer je een zwangere vrouw ziet je hand op haar buik te leggen. Er is geen sociale afstand tussen mensen omdat er het gevoel is dat we allemaal dezelfde familie zijn en we elkaar mogen aanraken. ‘

Ga het ze op die berg zeggen: De economie is vrijwel stilgelegd, en nu praten ambtenaren over de mogelijkheid om afzettingen te plaatsen rond bepaalde steden waar sprake is van een hoog percentage besmettingen.

 • Als eerste op de lijst staat het kleine ultraorthodoxe stadje Kiryat Ye’arim (Telz Stone) buiten Jeruzalem, dat volgens Ynet acht besmette gevallen heeft gezien en 1500 mensen in quarantaine heeft.
 • Volgens de Kikar Hashabat-website wacht het ministerie de testresultaten van vijf extra gezinnen in een buurt met ongeveer 6000 mensen voordat het een definitieve beslissing neemt.
 • “Het is belangrijk voor mij om te benadrukken dat de verspreiding plaatsvond nadat een bezoeker uit Frankrijk hier aankwam en niet in quarantaine ging”, vertelt een lid van de gemeenschap, dat weigert te worden geïdentificeerd, tegen de Haredi-site. “Daarom is het belangrijk om de boodschap te verspreiden: degenen die bang zijn dat ze besmet kunnen raken, moeten zichzelf onmiddellijk in quarantaine plaatsen.”
 • Blijkbaar bestaat de vrees dat sommige mensen mogelijk nog steeds niet luisteren. Een brief van het hoofd van de regionale raad aan de bewoners spoort hen aan om te luisteren naar instructies en in quarantaine te gaan als dat wordt gevraagd. ‘Dit is geen spel’, luidt de brief, aldus de lokale krant Kol Hair.

Kijk in de kristallen bol: is Telz Stone onze toekomst? Times of Israel redacteur David Horovitz vraagt ​​in een opinie of de paniek gerechtvaardigd is, onder vermelding van een futurist die zegt dat 300 miljoen mensen wereldwijd aan de ziekte kunnen overlijden, en medische experts die zeggen dat de paniek meer schade aanricht dan het virus.

 • Het antwoord is volgens hem ergens in het midden: ‘De beperkingen waaronder ons – zoals vele, vele landen wereldwijd – nu wordt verteld dat we moeten leven, zijn radicaal atypisch. Thuis blijven zitten met de kinderen nadat alle onderwijsvoorzieningen zijn gesloten, banen verdwijnen, de economie op instorten staat en met het vooruitzicht dat dit maanden aanhoudt, is een stijging van de nationale knorrigheid gemakkelijk waarneembaar. ”
 • De schatkist kijkt ook naar de toekomst en stelt vast dat de crisis zal leiden tot een verlies van NIS 45 miljard ( € 11 miljard) voor Israël en een groei van 0 procent voor dit jaar, waardoor de voorspellingen van drie procent teniet worden gedaan. Wat de ‘gewone man’ betreft, velen vragen zich gewoon af hoe ze de maand doorkomen.
 • Calcalist meldt dat ontslagen Israëliërs proberen meer leningen aan te gaan om het verschil te dekken, tegen niet erg aantrekkelijke tarieven, als ze de lening überhaupt kunnen krijgen. ‘De angst is dat armere huishoudens gedwongen zullen worden om met bestaande schulden om te gaan en nieuwe leningen aan te gaan terwijl ze voor een onbekende periode werkloos zijn’, meldt de nieuwssite.
 • Channel 12 news neemt de vreemde beslissing om een ​​kabbalist, een astroloog en een tarotlezer te vragen wanneer ze denken dat de crisis zal eindigen, en de antwoorden die ze krijgen als een echt nieuwsverhaal te brengen. De kabbalist voorspelt dat er vlak na Pesach een genezing zal zijn, de tarotlezer zegt dat de kaarten haar vertellen dat de crisis in juli of augustus voorbij zal zijn en dat de astroloog zegt dat het tenminste tot het einde van het jaar zal duren.
 • ‘Wat betreft hoeveel schade het zal aanrichten’, voegt hij eraan toe, ‘een astroloog heeft niet het vermogen om nauwkeurige getallen te voorspellen.’ Goed dat weten we dan ook weer.

Advertentie (4)