Antisemitisme tijdens de corona pandemie neemt toe

Ter illustratie. Sreenshot YouTube

Volgens Israëlische onderzoekers veroorzaakt de coronavirus pandemie een toename van antisemitische uitingen waar joden de schuld krijgen van het virus en de economische recessie die het heeft veroorzaakt.

De bevindingen zijn verschenen in een jaarverslag van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv over antisemitisme en zijn overgenomen door de Israëlische media. Voor 2019 wordt er een toename van 18% in het aantal aanvallen vastgesteld. Het rapport waarschuwt dat de pandemie de opruiing nog meer dreigt te versterken.

Hoewel ze de statistieken voor 2020 niet hebben opgenomen, is de haat volgens de onderzoekers afkomstig van uiteenlopende bronnen, zoals rechtse Europese politici, Amerikaanse pastors, anti-zionistische intellectuelen en Iraanse staatsautoriteiten.

“Sinds het begin van de COVID-19-pandemie is er een aanzienlijke toename van de beschuldigingen dat joden, als individuen en als collectief, achter de verspreiding van het virus zitten of er rechtstreeks van profiteren”, zegt Moshe Kantor, president van het Europees Joods Congres, een overkoepelende groep die Joodse gemeenschappen over het hele continent vertegenwoordigt.

“De gebruikte taal en beeldspraak duiden op een heropleving van de middeleeuwse bloed sprookjes, toen joden werden beschuldigd van het verspreiden van ziekten, het vergiftigen van putten of het beheersen van economieën.”

Volgens de onderzoekers is de hatelijke reactie op het nieuwe coronavirus – en de COVID-19-ziekte die het veroorzaakt – de voortzetting van een oude vorm van antisemitisme waarbij joden de schuld krijgen als ‘dingen fout gaan’.

De onderzoekers baseren zich op uitspraken dat de afwijzing van Jezus door joden de oorzaak is van het virus en beschuldigingen dat joden het virus verspreiden om te profiteren van vaccins. De FBI waarschuwde ook voor oproepen van Amerikaanse neonazi’s en blanke supremacisten om joden met het virus te besmetten.

Volgens Kantor zou het virus populistisch extremisme kunnen veroorzaken, vergelijkbaar met wat na de Grote Depressie uitbrak en bijdroeg aan de opkomst van het nazisme.

De waarschuwing komt op de hielen van een moeilijk jaar voor Joden, wat begon met de schietpartij in oktober op Jom Kipoer bij een synagoge in de Duitse stad Halle. In Duitsland waren er in 2019 gemiddeld vijf antisemitische incidenten per dag. Zeven joden werden in 2019 gedood bij meer dan 450 aanvallen over de hele wereld tegen synagogen, gemeenschapscentra en andere joodse doelen.

Uit een recent onderzoek, geleid door het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten, blijkt dat vier op de tien Europese joden onder de 60 jaar emigratie heeft overwogen vanwege het toenemend antisemitisme. Er staat niet waar ze naar toe zouden willen emigreren. Acht op de tien vind antisemitisme een probleem in hun land.

Verschillende regeringen hebben aanvullende maatregelen genomen om joden te beschermen, waarbij meer dan 20 landen de werkdefinitie van antisemitisme hebben overgenomen, zoals uiteengezet door de International Holocaust Remembrance Alliance.

In 2019 beloofden internetplatforms zoals Facebook, Twitter en YouTube antisemitisch materiaal te scannen en binnen 24 uur te verwijderen. Gebruikers van deze sociale media platformen weten dat van deze belofte weinig tot niets is terecht gekomen.

Advertentie (4)