Israëlisch bedrijf ontwikkelt mechanische bestuiver

De bestuivingsmachine aan het werk. Foto Edeta

Edete Precision Technologies heeft een machine ontwikkeld die het bestuivingsproces van gewassen, wat normaal het werk is van bijen, kan repliceren. De machine is ontwikkeld omdat het aantal bijen de afgelopen jaren sterk afneemt.

In een amandelboomgaard in de buurt van Tel Arad, een woestijnvlakte in het zuiden van Israël, rijdt een tractor met een mast die is uitgerust met ongeveer een dozijn kleine ‘kanonnen’ waarmee nauwkeurig stuifmeel op de bomen worden geschoten. Hiermee worden ze bevrucht, meldt Ynet.

Dit is eigenlijk het werk van natuurlijke bestuivers, meestal bijen. Maar het aantal bijen is als gevolg van intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden drastisch gedaald .

Onderzoekers geloven dat de ineenstorting van bijenkolonies de voedselproductie kan bedreigen, omdat er niet genoeg bijen beschikbaar zijn om planten te bestuiven.

Volgens Eylam Ran, CEO van Edete Precision Technologies for Agriculture zouden er wel eens over 15 jaar niet voldoende insecten in de wereld kunnen zijn om alle planten te bestuiven. “De meeste van onze vitamines en vruchten zijn dan verdwenen.”

Zijn bedrijf zegt dat zijn kunstmatige bestuiver bijen uiteindelijk kan vervangen. Het systeem weerspiegelt het werk van de honingbij, te beginnen met een mechanische oogst van stuifmeel van bloemen en eindigend met een gerichte verspreiding met behulp van LIDAR-sensoren. Dezelfde technologie die wordt gebruikt in sommige zelfrijdende auto’s.

De kunstmatige bestuiver bevindt zich op dit moment nog in de kleinschalige proeffase. Testen worden uitgevoerd in Israël en Australië en zullen volgens het bericht binnenkort ook in de Verenigde Staten worden uitgevoerd.

Het bedrijf streeft ernaar zijn product tegen 2023 te voltooien en op de markt te brengen.

Advertentie (4)