Nieuwe parameters waarmee restricties worden versoepeld of aangescherpt in Israël

Politie bij een wegblokkade ter afsluiting van een wijk. Foto politie

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe regels vastgesteld aan de hand waarvan wordt bepaald of de maatregelen tegen het coronavirus moeten worden verscherpt of kunnen worden versoepeld. Er is veel kritiek op het verwarde besluitvormingsproces.

Volgens berichten in de Hebreeuwse media zal zullen de volgende omstandigheden leiden tot strengere beperkingen:

Meer dan 300 nieuwe zieke mensen per dag. Het aantal nieuwe zieken wisselt de afgelopen dagen tussen de 200 en 300 per dag.

Meer dan 300 ernstig zieke patiënten. Momenteel zijn er 130 zieken in ernstige toestand.

Een verdubbeling van het aantal zieken elke 10 dagen of minder. Momenteel verdubbelt het aantal zieken ongeveer elke 20 dagen.

Zolang het aantal dagelijkse besmettingen beneden deze aantallen blijft, zal er sprake zijn van een versoepeling van de geldende maatregelen.

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft eerder een reeks criteria voorgesteld om “beperkte zones” te verklaren in bepaalde gebieden met een groot aantal besmettingen.

Zo gingen verschillende vooral ultraorthodoxe buurten in Beit Shemesh en Netivot, waar in de afgelopen dagen een piek in het aantal besmettingen werd vastgesteld, zondagochtend vanaf 6 uur in lockdown.

Ondertussen heeft de politie op zaterdag controleposten neergehaald bij de ingangen van de Arabische steden Deir al-Asad en Bi’ina in het noorden van Israël. De steden waren vanwege een uitbraak afgesloten.