Israëlische onderzoekers “2-daagse werkweek gevolgd door 5 dagen lockdown houdt economie gaande”

Lege shoppingmall Ir Yamin. Eigen foto

Israëlische onderzoekers stellen voor om de economie in stand te houden tijdens de coronavirus pandemie door over te schakelen naar een periodiek werkschema. Het plan is gebaseerd op een wiskundig epidemiologisch model dat is ontwikkeld door Weizmann Institute-onderzoekers Prof. Uri Alon, een systeembioloog, Omer Karin en Yael Korem-Kohanim, en computeringenieur Boaz Dudovich van het technologiebedrijf Applied Materials.

Een wekelijks schema van twee dagen werk, gevolgd door vijf dagen afsluiting, zou de verspreiding van het virus belemmeren en de economie laten blijven functioneren, aldus de onderzoekers van het Weizmann Institute of Science.

Alhoewel het dan langer duurt om het virus volledig uit te roeien zal een dergelijk schema de economie en de beheersing in evenwicht brengen en is duurzamer dan een volledige economische afsluiting.

Elke geïnfecteerde persoon zou het virus waarschijnlijk gemiddeld aan minder dan één andere persoon doorgeven door hun blootstelling aan andere mensen te verminderen, waardoor het virus uiteindelijk zou uitbranden. De gemiddelde drager van het coronavirus infecteert momenteel twee of meer andere mensen zonder een lockdown, aldus de onderzoekers .

Deze strategie zou niet leiden tot herd-immuniteit, die een veel groter aantal doden zou veroorzaken door een groot deel van de bevolking te infecteren.

Een vierdaagse werkweek, gevolgd door een tiendaagse afsluiting, zou nog effectiever zijn omdat de meeste mensen, vanaf drie of vier dagen na blootstelling aan het virus, ongeveer drie of vier dagen besmettelijk lijken te zijn,. Mensen die op het werk besmet zijn, worden dan tijdens de afsluiting minder besmettelijk.

Mensen die symptomen ontwikkelden en daardoor besmettelijker waren, moeten dan tijdens de volgende werkcyclus thuis blijven.

Volgens een dergelijk schema zou de hele bevolking tegelijkertijd zich vrij kunnen bewegen, maar met strikte hygiëne. Mensen in quarantaine en mensen in risicogroepen blijven de hele tijd in isolatie.

Kinderen zouden op “dagen dat er wordt gewerkt” naar school en de kinderopvang mogen.

Op vrije dagen worden dan de openbare ruimtes gedesinfecteerd en kunnen gezondheidsautoriteiten testen en contact tracering uitvoeren om de verspreiding van het virus verder te verminderen.

Door een dergelijk schema te volgen, zou de economie met een capaciteit van 40 procent kunnen doorgaan totdat betere behandelingen of een vaccin zijn ontwikkeld.

De belangrijkste economische sectoren zouden in stand kunnen worden gehouden, en het zou psychologisch gunstig zijn voor mensen die anders werkloos zouden zijn. Het zou het regelrechte ontslag van werknemers en de onzekerheid verminderen.

Een cyclische strategie zou kunnen werken in regio’s zonder voldoende testmogelijkheden, als het schema wordt gehandhaafd, aldus de onderzoekers.

Een dergelijk plan zou een relatief laag risico met zich meebrengen, want als het niet zou werken, zouden de autoriteiten kunnen terugkeren naar een volledige lockdown of andere inperkingsstrategieën.

De pandemie van het coronavirus heeft de Israëlische economie verlaagd tot ca. 15% van het normale, en zijn er op dit moment ruim een miljoen Israëli’s werkloos, een aantal dat voor het eerst in de geschiedenis van de staat Israël zo hoog is.

Het gehele onderzoek kunt u hier teruglezen.

Advertentie (4)