Israëlische onderzoekers ontwikkelen snellere, goedkopere COVID-19 test

De nieuwe test. Screenshot YouTube

Onderzoekers van de Hebrew University of Jerusalem hebben zondag aangekondigd dat ze een nieuwe testmethode voor COVID-19 hebben ontwikkeld die 4-10 keer sneller is dan de gebruikelijke tests. De test is ook aanzienlijk goedkoper en levert hetzelfde niveau van nauwkeurigheid.

Bovendien zijn de meeste voor de test benodigde materialen al beschikbaar in Israël, wat het ernstige tekort aan testmaterialen en de economische afhankelijkheid van buitenlandse markten aanzienlijk vermindert.

De methode is ontwikkeld in de laboratoria van prof. Nir Friedman van het Institute of Life Sciences en de School of Engineering and Computer Sciences en Dr. Naomi Haviv van het Neuroscience Research Center van de Hebrew University.

Volgens Dr. Naomi Haviv bestaat de test uit een RNA-extractiemethode die 4-10 keer sneller is dan de huidige methode. “Het is gebaseerd op magnetische kralen en kan zowel door een robot als met de hand worden uitgevoerd.”

De test is gebaseerd op algemeen verkrijgbare materialen die met een veel hogere snelheid resultaten opleveren. Afgezien van de magnetische kralen, zijn alle andere materialen die nodig zijn om de tests uit te voeren, verkrijgbaar in Israël. De kralen zijn recyclebaar en kunnen worden hergebruikt om toekomstige tests uit te voeren.

De huidige methode voor COVID-19-tests omvat het extraheren van RNA-moleculen uit het monster van een patiënt om te bepalen of de moleculen viraal RNA bevatten. Dit bevestigt de aanwezigheid van het coronavirus.

De nieuwe test, ontwikkeld door de onderzoekers, voert dezelfde actie uit maar is goedkoper en sneller.

“De robotmethode heeft in het Hadassah-ziekenhuis al een reeks tests ondergaan met honderden monsters van patiënten en wordt operationeel.”

Prof. Friedman noemde ook de succesvolle testvergelijkingen die in Hadassah zijn gedaan. “Het team heeft de methode al op honderden monsters in Hadassah gebruikt. Alle tests identiek zijn aan de resultaten die met de huidige test zijn verkregen”.

De ontwikkeling van de nieuwe methode die nu in gebruik wordt genomen, werd geleid door Dr. Ayelet Rahat, Dr. Masha Adam, Alon Chapelbaum, Dr. Ronen Sadeh en Dr. Anise Kluschendler, samen met twee experts uit de robotica-industrie, Dr. Uri Shabi en Dr. Moshe Cohen.

De studie werd gefinancierd door de Edmund de Rothschild Foundation en uitgevoerd door een team van 15 personen in de laboratoria van de Hebrew University.

Advertentie (4)