Jeruzalems kamerkoor zingt “Somewhere” van West Side Story

Het JAMD kamerkoor tijdens de opname. Foto JAMD kamerkoor

Drie minuten en 28 seconden puur luisterplezier in de door het JAMD Kamerkoor opgenomen uitvoering van “Somewhere” gecomponeerd door Leonard Bernstein.

Veel van de 32 leden van het koor, voornamelijk bestaande uit studenten en oud-studenten van de Jerusalem Academy of Music, evenals enkele voormalige leden, zongen samen deze specifieke uitvoering van “Somewhere” onder leiding van Stanley Sperber, die het koor sinds 1972 leidt.

Tijdens deze voorstelling filmde elke zanger zichzelf thuis. Later maakte een filmredacteur daar deze bijzondere video van.

‘Ik heb veel jaren bij deze groep doorgebracht. Ze zijn ongebruikelijk, het voelt als familie, mensen die echt om elkaar geven en er is ontzettend veel liefde in dit koor. Dit heeft een groot effect op hun geluid. Ze vinden het heerlijk om samen te zijn en ze houden van muziek. Als ze een concert geven, komen mensen naar me toe en vertellen me dat er zoveel vreugde is op het podium, zei Sperber. ”

Het waren de zangers en zangeressen die de opname hadden gepland en betaald, teleurgesteld omdat een gepland concert op 15 mei om het 50-jarig jubileum van het koor te vieren, vanwege de coronavirus pandemie niet door kon gaan.

“Het zal niet voor altijd worden geannuleerd, we hopen dat het volgend jaar, in het 51e jaar, kan doorgaan’, zegt Maya Polizer, de koordirigent.

De zangers wilden een nummer voorbereiden met een opbeurende boodschap, zei Polizer. De “Somewhere” -uitvoering is er een die ze eerder hebben gezongen en die altijd wordt bewaard voor het einde van concerten.

Het is een stuk dat ook dicht bij Sperber’s hart ligt.

‘De muziek van Bernstein is genoeg om je hart te breken’, zei Sperber.

De 78-jarige Sperber, die ten minste een van de grootouders van zijn huidige zangers dirigeerde, werkte decennia geleden regelmatig met Bernstein.

‘Voor mij was hij Lenny’, zei Sperber, die naast zijn werk als dirigent een internationaal gecertificeerde tennisscheidsrechter is en onlangs een boek schreef over het onderwerp: ‘Between the Lines, My Stories as a Conductor and Tennis Umpire. “