Kibboets Lavi is gespecialiseerd in synagoge interieurs en kan de vraag niet aan

Synagogemeubilair gemaakt in Kibbutz Lavi . Foto Lavi

Het klinkt raar in deze tijd van sluitingen van bedrijven wegens het coronavirus, maar in de uren voordat Israël bijna volledig werd afgesloten, ging een team van kibboetsarbeiders in de ‘overdrive-modus’ omwille van Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Elk jaar wordt Lavi overspoeld met bestellingen van nieuwe Joodse gemeenschappen die hun deuren willen openen tijdens het Pesach feest – maar dit jaar zorgen beperkingen ervoor dat alle toewijzingen worden opgeschort.

“Het synagoge-leven is in een groot deel van de wereld gestopt en we zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat wanneer het opnieuw opstart, het sterker is dan ooit”, zegt Aner Amiram, vice-president van Lavi Furniture Industries, ‘s werelds grootste fabrikant van synagoge meubilair.

Synagogemeubilair gemaakt in Kibbutz Lavi . Foto Lavi

“Op het moment dat de coronavirus crisis begon, zeiden we tegen onszelf dat we ervoor zullen zorgen dat geen enkele gemeenschap langer dan nodig hoeft te wachten als deze pandemie voorbij is,” zegt Amiram. “En om dat te doen, zijn we ‘een race’ begonnen.

Toen de eerste beperkingen in Israël half maart werden aangekondigd, werd het duidelijk dat de regels zouden worden aangescherpt en dat de fabriek het grootste deel van haar personeel voor onbepaalde tijd zou verliezen. Daarom haalden de 85 arbeiders van Lavi alles uit de kast om elke afzonderlijke bestelling af te ronden.

<em>Synagogemeubilair gemaakt in Kibbutz Lavi . Foto Lavi</em>

Ze voltooiden verzendingen naar Frankrijk, Zwitserland, Amerika, Israël en elders. Naar mate de beperkingen strenger werden is het allemaal moeilijker geworden. In de laatste paar dagen dat de fabriek volledig functioneerde, waren er strikte beperkingen voor het aantal werknemers dat tegelijkertijd in de fabriek aanwezig mocht zijn.

“We beginnen normaal gesproken om 7 uur ‘s ochtends, maar in plaats daarvan zijn we begonnen om 4 uur ‘s nachts de fabriek te openen. Op die manier konden we personeel in verschillende ploegen laten werken”, zegt Amiram. “Ik heb mensen nog nooit zo hard zien werken – we hebben meer klaar dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.”

Hij voegde eraan toe: “We hebben allemaal het gevoel dat de joodse gemeenschappen hard zijn getroffen omdat de synagoge diensten moesten worden stopgezet vanwege het coronavirus. We wilden ze laten zien dat we om ze geven door hun meubels te verzenden en op hun plaats te zetten, zodat ze, zodra ze elkaar weer kunnen ontmoeten, nieuwe gemeenschappen zullen openen.

“We zullen zien dat het einde van deze crisis alle synagoges weer open gaan, wat een opmerkelijke manier zal zijn voor de Joodse wereld om de draad op te pakken.”

<em>Synagogemeubilair gemaakt in Kibbutz Lavi . Foto Lavi</em>

Vorige week, toen Israël de regel instelde dat burgers niet verder dan 100 meter van hun huizen mogen komen, viel de fabriek bijna stil. De enige arbeiders die zich nog konden melden, zijn de 12 die in Kibbutz Lavi wonen. Zijn nu bezig met een speciale taak: het bouwen van mobiele arken (de kast waar de Thora rollen staan).

‘Ook hierin zien we een bijzonder gevoel voor missie’, zegt Amiram. “Er wordt tenslotte gezegd dat joden niet drie dagen kunnen zonder voor te lezen uit de Thora. Maar vandaag bevinden veel Thora-rollen zich ongelezen in gesloten synagogen.

“Het maakte ons heel blij om speciale arken te produceren, zodat mensen sommige ervan mee naar huis kunnen nemen en ze binnen de beperkingen van de coronavirus regels kunnen gebruiken.”

Advertentie (4)