Kleinere startups ondervinden grote problemen bij het vinden van financieringen

ter illustratie. Screenshot YouTube

Het coronavirus zal leiden tot een afname van het aantal nieuwe startups in Israël, aangezien kleinere bedrijven, die als eerste de gevolgen van de pandemie ondervinden, met een financiële crisis worden geconfronteerd, aldus het IVC Research Center en advocaten ZAG S&W in een rapport dat zondag is vrijgegeven.

Volgens het rapport zijn er sinds februari slechts vier kapitaalverhogende deals gesloten, zo blijkt uit gegevens in het rapport. Startups leden een “grote tegenslag” als gevolg van de COVID-19-crisis: ze haalden slechts $ 16 miljoen op in 21 deals in het 1e kwartaal, een daling van 28% in aantal en 70% in kapitaalvolume ten opzichte van de kwartaalgemiddelden van 2019, aldus het rapport.

Grotere bedrijven – zogenaamde groeibedrijven – slaagden erin door te gaan met het aantrekken van fondsen, vooral omdat negen bedrijven het 1e kwartaal meer dan $50 miljoen binnen haalden, wat in totaal $ 1,37 miljard opbracht. Hiervan haalde Via Transportation, een startup voor het delen van ritten, de grootste fondsenwerving, met een deal van $ 400 miljoen.

Omdat de eerste twee maanden van het kwartaal sterk waren, met voornamelijk regelmatige activiteiten met cijfers op hetzelfde niveau als voorgaande, sterke maanden, en vanwege de grote financieringsrondes in het eerste kwartaal van 2020, haalden Israëlische hightechbedrijven $ 2,74 miljard op in 139 deals, een stijging van 76% in kapitaalvolume ten opzichte van het eerste kwartaal een jaar eerder.

Maar in maart stopten alles bijna.

“De derde week van maart stopte de markt ineens. De meeste investeerders in verschillende onderhandelingsfasen hebben zich simpelweg teruggetrokken ”, zegt Shmulik Zysman, oprichter van ZAG-S & W. ‘Als het regent, wordt iedereen nat – zelfs de beste. Het is inmiddels duidelijk dat de hightech-industrie, samen met anderen, de effecten van het coronavirus niet zal kunnen vermijden.

De impact van de pandemie leidde tot een “substantiële daling” van het maken van deals gedurende de hele maand maart, waarin slechts 17 deals werden geregistreerd, een daling van bijna 50% ten opzichte van de cijfers die werden waargenomen in de eerste maanden van dit jaar, tonen de gegevens aan.

“De kracht van Israëlische hightech zal in 2020 worden getest”, zegt Guy Holtzman, de CEO van IVC Research Center in een verklaring.

In het eerste kwartaal van 2020 lieten de financieringsronden van startups een drastische daling zien tot 24 deals, vergeleken met het kwartaalgemiddelde van 32 in de jaren sinds 2013. Met de komst van de crisis verder in het eerste kwartaal, is de kapitaalverhoging via financieringsronden bijna volledig gestopt, met een minimum van twee deals in zowel februari als maart, aldus het rapport.

“Het is al duidelijk dat het totale aantal transacties in het tweede kwartaal van 2020 aanzienlijk lager zal zijn dan waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt”, zei Zysman, en “herstel zal niet gemakkelijk zijn.”

Advertentie (4)