Minister van Volksgezondheid besmet; Bnei Brak afgesloten; mondkapjes verplicht

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak woensdagavond. Screenshot tv

Het laatste nieuws omtrent het coronavirus in Israël: De minister van Volksgezondheid is besmet met het virus; Bnei Brak is volledig afgesloten; gepensioneerden krijgen 500 shekel (125 euro) op hun bankrekening gestort; ouders met kinderen tot 18 jaar, krijgen tot maximaal vier kinderen 500 shekel per kind; Netanyahu roept iedereen op straat mond en neus te bedekken.

Uit tests is gebleken dat de minister van Volksgezondheid, Litzman, en zijn vrouw besmet zijn met het coronavirus. Ze zijn beide in quarantaine gegaan.

Ook zijn naaste medewerkers op het ministerie zijn uit voorzorg in quarantaine gegaan totdat hun test resultaten bekend zijn.

Litzman, 72, is de hoogste Israëlische functionaris die is besmet met het virus. Hij kreeg de laatste tijd veel kritiek over zich heen omdat hij het ultraorthodoxe deel van de bevolking z’n gang liet gaan. Ook vinden velen in Israël dat in deze tijden iemand met een medische achtergrond het ministerie van Volksgezondheid moet leiden.

Woensdagavond maakte premier Netanyahu tijdens een tv toespraak bekend dat Bnei Brak volledig is afgesloten en niemand deze ultraorthodoxe stad nog in- of uitkomt.

Inwoners die in quarantaine moeten zijn overgebracht naar quarantaine hotels die speciaal zijn ingericht om te voldoen aan de eisen van de ultraorthodoxe bevolking.

Ook deelde premier Netanyahu mee dat gepensioneerden de komende weken 500 shekel (125 euro) op hun bankrekening krijgen gestort.

Dit geldt ook voor ouders met kinderen tot 18 jaar. Zij krijgen voor maximaal vier kinderen 500 shekel per kind.

Er hoeven geen formulieren te worden ingevuld, het bedrag wordt automatisch op de bankrekening gestort.

Daarnaast riep premier Netanyahu iedereen op om mond en neus te bedenken zodra ze de straat opgaan. Wie geen mondkapje heeft kan er zelf een maken. Ook een shawl is voldoende.

Wat betreft Pesach deelde Netanyahu mee dat mensen de Seder thuis moeten vieren. Het uitnodigen van familieleden en vrienden wordt met klem afgeraden.

De politie heeft inmiddels laten weten dat er woensdag zal worden begonnen met het plaatsen van roadblocks op de belangrijkste snelwegen om te voorkomen dat mensen toch gaan reizen.

Advertentie (4)