Overuren voor de crematoria in Wuhan

Urnen in een crematorium in Wuhan | Screenshot YouTube

Een verklaring voor het verschil in maatregelen

Vanaf het begin van de coronavirus crisis viel op dat de Israëlische maatregelen veel strenger waren dan de maatregelen in andere westerse landen. De grenzen gingen al vrij snel dicht en reizigers uit het buitenland moesten in quarantaine. Bijeenkomsten van meer dan 10 mensen werden verboden en alle winkels behalve supermarkten en apotheken werden gesloten. Op 19 maart werd in Israël de noodtoestand uitgeroepen. Nu mogen Israëliërs alleen onder strenge voorwaarden nog hun huis uit.

Allerlei maatregelen die in Nederland nog niet aan de orde zijn. De Israëlische reactie lijkt daarom in vergelijk met Nederland zwaar overtrokken. Maar dat het tegendeel waar is, begint de laatste dagen duidelijk te worden. 

Nederland is niet het enige westerse land wat zich door het coronavirus heeft laten verrassen. Met uitzondering van Oostenrijk, Duitsland en landen in Azië, lijkt bijna niemand de juiste maatregelen op tijd te hebben genomen. Niet de VS, niet het Verenigd Koninkrijk, niet Frankrijk en uiteraard Spanje en Italië ook niet.

Israël versus Nederland

Eerst even wat cijfers voor wat dit in de praktijk betekent: Nederland heeft 2 keer zo veel inwoners als Israël, 17 miljoen Nederlanders in vergelijk met 8 miljoen Israëliërs. Israël heeft half zo veel besmettingen als Nederland, rond de 6 duizend in vergelijk met ruim 13 duizend in Nederland. Maar het aantal doden in Israël is niet de helft van het aantal doden in Nederland.

Met slechts 2% van het aantal doden Nederland, is het sterftecijfer in Israël 50 keer lager. Op het moment van schrijven heeft Nederland 1.175 doden te betreuren, vergeleken met 25 in Israël. 

De eerste besmettingen met het virus werden in beide landen rond dezelfde tijd vastgesteld. Israël had geluk dat Poerim twee weken later viel dan Carnaval, dat zal zeker een rol spelen. Maar Nederland heeft weer geen grote ultra-orthodoxe bevolking, waarvan een groot deel maling heeft aan de staat en geen televisie kijkt of toegang wenst te hebben tot het Internet. 

Het verschil ligt ‘m in het vele testen, de quarantaine maatregelen en de pogingen om iedere besmettingen met het coronavirus te traceren. Dat vond men in Nederland en andere landen niet nodig. In Israël, Singapore, Taiwan, Duitsland, Oostenrijk en Zuid Korea wel.

Dat andere landen de situatie verkeerd hebben ingeschat, heeft met incompetentie of kwaadaardige bedoelingen van de bestuurders niets te maken. Deze situatie is nieuw. In het westen heeft niemand ervaring met pandemieën. Dat er fouten gemaakt worden is daarom niet zo vreemd. Zolang men zich aan de veranderende situatie aanpast is, het ook niet erg. Maar het is wel van groot belang om de juiste informatie te hebben.

Nederland versus China

We duiken maar weer in de cijfers. Niet alleen heeft Nederland een veelvoud aan doden in vergelijk met Israël. Het aantal doden in Nederland (1.175) is een derde van het aantal doden in China (3.312). Maar het aantal besmettingen in China (81.554) is 6 keer zo hoog als het aantal besmettingen in Nederland (13.614). Nederland zou een zesde van het aantal doden moeten hebben, niet een derde.

Hetzelfde zien we terug in de sterftecijfers met betrekking tot Italië: 110 duizend besmettingen en 13.155 doden. Spanje 102 duizend besmettingen en 9.131 doden. In deze twee landen ligt het dodental veel hoger dan de officiële cijfers uit China, terwijl het aantal besmettingen niet zo veel hoger is. 

In de Verenigde Staten ligt het aantal besmettingen boven de 200 duizend, terwijl het aantal doden met 4,5 duizend nog relatief laag is in vergelijk met andere landen. Maar het virus is in de VS een maand later om zich heen gaan grijpen dan in Europa. In de Verenigde Staten moet de klap daarom nog komen. Gesproken wordt nu over een kwart miljoen doden, mogelijk meer.

China versus de wereld

Het begint er sterk op te lijken dat de Chinese overheid, aan wie we deze pandemie te danken hebben, ook heeft gelogen over het aantal doden in Wuhan. Volgens burgerjournalisten uit China draaien de crematoria in Wuhan overuren. In plaats van rond de 3 duizend doden, wordt daar gesproken over 30 of misschien wel 60 duizend doden. In heel China zouden er meer dan een miljoen mensen met het coronavirus zijn besmet, met bijna 100 duizend sterfgevallen.

Dit is een factor 10 tot 20 keer hoger dan tot nu toe werd aangenomen. Lag het sterftecijfer in China volgens de officiële cijfers tussen de 1 en de 3,4%, begint nu duidelijk te worden dat hier mogelijk een nul achter gezet moet worden. COVID-19 is een moordmachine die dankzij het bedrog van de Chinese overheid door de meeste landen is onderschat.

Dit wordt bevestigd door een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten: de Chinese cijfers zijn nep. Als de Amerikaanse inlichtingendiensten dit wisten, was Israël hier ook van op de hoogte. Klaarblijkelijk een hele poos eerder. Het is in het licht van deze nieuwe cijfers, dat de Israëlische maatregelen gezien moeten worden.

Zolang er nog geen duidelijkheid bestaat over de situatie, is het daarom verstandig om ook in Nederland de Israëlische maatregelen als leidraad te nemen.

Advertentie (4)