Nieuwe Engelse Labour leider biedt excuses aan voor het antisemitisme in zijn partij

Labour leider Keith Starmer. Screenshot YouTube

Sir Keir Starmer, de nieuw verkozen leider van de Britse Labour-partij, heeft zich in een brief aan de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden verontschuldigt voor het antisemitisme in de partij onder haar vorige leiding.

In de brief beloofde de geridderde Knight Commander of the Order of the Bath het antisemitisme in zijn partij uit te roeien. Het was zijn tweede verontschuldiging in minder dan 24 uur.

‘Ik wilde u, zodra ik aantrad, persoonlijk schrijven om mijn inzet voor het uitbannen van antisemitisme binnen de partij te herhalen’, schreef Sir Keir Starmer in de brief aan de voorzitter van de raad van afgevaardigden, Marie van der Zyl.

De brief werd verzonden kort nadat Starmer zaterdag werd genoemd als de beslissende winnaar van de verkiezingen om van Jeremy Corbyn als partijleider te vervangen. Corbyn werd herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme en stak geen vinger uit om het toenemende antisemitisme in de Labour partij te bestrijden.

In zijn brief uitte het 57-jarige voormalige hoofd van de Crown Prosecution Service zijn droefheid over het hoge dodental door het coronavirus onder de Brits-Joodse gemeenschap.

‘Wees alsjeblieft verzekerd van mijn medeleven en solidariteit op dit moment en als er iets is dat de Labour-partij kan doen om te helpen, laat het ons dan weten’, schreef hij.

Starmer citeerde ook de verontschuldiging aan Britse joden die hij zaterdag in zijn dankwoord had gemaakt.

‘Antisemitisme is een smet op onze partij geweest. Ik heb het verdriet gezien dat het bij zoveel joodse gemeenschappen heeft veroorzaakt’, zei hij.

‘Het spijt me namens de Labour-partij. En ik zal dit gif bij de wortels aanpakken en het succes beoordelen aan de hand van de terugkeer van Joodse leden en degenen die dachten dat ze ons niet langer konden steunen’, zei hij.

Starmer sloot zijn brief af door te zeggen dat hij “doortastende actie” zou ondernemen om het geloof van de gemeenschap in de Labour-partij te herstellen. Verschillende Joodse parlementsleden van de Labour partij en veel leden zagen zich genoodzaakt uit de partij te vertrekken wegens het antisemitisme onder Corbyns vijfjarige ambtstermijn als leider.

“Ik realiseer me dat er nog een lange weg te gaan is om het vertrouwen te herstellen en dat woorden nu gepaard moeten gaan met doortastende actie”, schreef Starmer.

‘Ik zal hier de komende dagen met de joodse gemeenschap over spreken en de stappen uiteenzetten die we zullen nemen om het antisemitisme voor eens en altijd uit te roeien.’

Van der Zyl was ingenomen met de opmerkingen van Starmer, maar zei dat het bewijs van zijn inzet zou worden afgemeten aan de stappen die hij daadwerkelijk neemt om het anti-joodse sentiment in zijn partij weg te vagen.

‘Keir Starmer heeft vandaag al wat vooruitgang geboekt in zijn verklaring en in de brief die hij ons heeft geschreven’, zei ze.

‘We hebben altijd gezegd dat de leider van de Labour Partij zal worden beoordeeld op zijn daden in plaats van op zijn woorden. Dat blijft vandaag de dag ook het geval.’

Advertentie (4)