Passagiersvluchten in maart met 72% gedaald, in april verwacht Israël een nog grotere daling

Zo goed als legen aankomsthal van Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Volgens een rapport van de Israel Airports Authority dat woensdag werd vrijgegeven is het aantal passagiers op Ben Gurion Airport in maart 2020 met 72% gedaald in vergelijking met maart 2019.

Door de coronacrisis is het aantal passagiers dat de luchthaven passeerden teruggebracht van 1,7 miljoen in maart 2019 tot 472.000 in maart dit jaar. In februari was dit nog 1,4 miljoen.

De daling zal in april nog groter zijn, met een vrijwel volledige stop in het aantal geplande passagiersvluchten. Op 5 april bedroeg het passagiersverkeer op alle Europese luchthavens bijvoorbeeld slechts 120.000, 98% onder het aantal op dezelfde datum in 2019.

Wel zijn er steeds meer vrachtvluchten op Ben Gurion Airport. Vandaag zullen 23 vrachtvluchten op Ben Gurion Airport aankomen en vertrekken en ook zes internationale passagiersvluchten (van United Airlines, Aeroflot en Ethiopian Airlines) en vier binnenlandse passagiersvluchten van Israir naar Eilat Ramon Airport.

Over de hele wereld zijn meer dan 100 luchthavens gesloten, waarvan vele nu dienen als parkeerplaats voor duizenden vliegtuigen die aan de grond staan. Ongeveer 140 luchthavens, waaronder Ben Gurion Airport, hebben een aantal van hun terminals gesloten. In 2019 bedroeg het passagiersverkeer op Ben Gurion Airport 24,5 miljoen. Voor dit jaar als geheel wordt het aantal rond de tien miljoen geschat.

Volgens het rapport van de Israel Airports Authority was de binnenlandse luchtvaart, waarvan er nog maar twee dagelijkse vluchten van Israir naar Eilat over zijn, in maart van dit jaar 35% gedaald in vergelijking met maart vorig jaar.

In maart vlogen 670 passagiers met privévluchten naar Israël, vergeleken met 1670 in maart vorig jaar.

EL AL Israel Airlines vervoerde in maart dit jaar ongeveer 111.000 passagiers, voordat de meeste vluchten werden stopgezet. Dit is 74% minder dan in maart 2019. Het marktaandeel van EL AL op Ben Gurion Airport was in maart dit jaar 23,5%.

United Airlines, een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die nog naar Israël vliegen, vervoerde in maart 33.300 passagiers van en naar de luchthaven Ben Gurion. Turkish Airlines, dat vorige maand nog vloog, vervoerde 32.500 passagiers en EasyJet vervoerde 32.000 passagiers.

Bij alle luchtvaartmaatschappijen was sprake van een afname van het aantal passagiers naar Israël, een afname die, samen met het verbod van buitenlanders die Israël niet meer in mogen, tot de annulering van de meeste vluchten leidde. De start- en landing slots worden bewaard voor de luchtvaartmaatschappijen wanneer ze uiteindelijk hun dienstregelingen weer opstarten.

Inmiddels is bekend geworden dat British Airways en Air Canada hun vluchten op Tel Aviv gaan hervatten.

Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen alleen Israëlische paspoorthouders en permanente inwoners Israël worden binnengelaten. Iedereen die uit het buitenland terugkeert moet eerst 14 dagen verplicht in quarantaine. Daarvoor zijn speciale quarantaine hotels ingericht door het Ministerie van Defensie.

Volgens de British Airways-website zullen de vluchten van Londen naar Tel Aviv vanaf vrijdag 1 mei worden hervat. Vluchten vertrekken dagelijks om 17.00 uur vanaf Londen Heathrow naar Tel Aviv, en vertrekken vanaf Ben Gurion Airport naar Londen vanaf 2 mei om 7.20 uur.

Air Canada hervat de vluchten van Toronto naar Tel Aviv vanaf 1 juni met drie wekelijkse vluchten en met dagelijkse vluchten vanaf 23 juni. Air Canada hervat de vluchten van Montreal naar Tel Aviv. Vanaf 24 juni eerst met twee wekelijkse vluchten en vanaf 6 juli met drie wekelijkse vluchten.

United Airlines, dat gedurende de hele coronavirus crisis regelmatig vluchten vanuit New York naar Tel Aviv heeft uitgevoerd, voert vanaf 20 mei twee dagelijkse vluchten uit en hervat vanaf 20 mei ook de vluchten van San Francisco naar Tel Aviv.

Advertentie (4)