Israëlische wetenschapper krijgt Amerikaans patent voor vaccin tegen het coronavirus

Screenshot YouTube

In een persbericht heeft de Universiteit van Tel Aviv (TAU) laten weten dat professor Jonathan Gershoni van de School of Molecular Cell Biology and Biotechnology aan de George S. Wise Faculteit Levenswetenschappen van de TAU, een patent heeft gekregen van het US Patent and Trademark Office (USPTO). Het betreft een vaccin dat zich richt op de achilleshiel van het coronavirus, de Receptor Binding Motif (RBM) – een kritische structuur die het virus in staat stelt zich te binden aan een doelcel en het te infecteren.

“In het geval van het nieuwe coronavirus maakt de RBM deel uit van zijn spike – het belangrijkste virale oppervlakte-eiwit dat wordt gebruikt om te bepalen hoe het virus de cellen van het lichaam ‘aanspreekt’ en ermee interageert om zich te binden aan een receptor, zoals een sleutel die in een sleutelgat moet passen”, vertelt prof. Gershoni aan NoCamels.

Volgens prof. Gershoni zou het vaccin de RBM van het coronavirus reconstrueren. Nadat het spike-eiwit aan de menselijke cel receptor bindt, versmelt het virale membraan met het menselijke celmembraan, waardoor het genoom van het virus menselijke cellen kan binnendringen en een infectie kan beginnen.

Het spike-eiwit voor het nieuwe coronavirus is groot en bevat ongeveer 1.200 aminozuren. Sommige onderzoekers hebben hun onderzoek beperkt tot een gebied van de piek dat bekend staat als het receptor bindende domein (RBD) dat ongeveer 200 aminozuren omvat. Het probleem is echter dat deze relatief grote gebieden verschillende doelen hebben en dat het immuunsysteem allemaal willekeurige antilichamen aanmaakt, waardoor de effectiviteit van een mogelijk vaccin wordt verminderd.

Gershoni en zijn team, die sinds 2004 aan coronavirussen werken, rond de tijd van de eerste SARS-uitbraak (ernstig acuut ademhalingssyndroom) veroorzaakt door SARS-CoV, lopen al voor met hun onderzoek. In de loop van vier tot vijf jaar heeft het team al de 50 aminozuren geïdentificeerd die deel uitmaken van de RBM, de zeer complexe driedimensionale structuur van dit cruciale onderdeel van het virus.

“We hebben trucs uit de moleculaire biologie gebruikt om zwakke plekken te identificeren in de hoop het virus te slim af te zijn”, legt hij uit. “We hopen de zwakke plek te isoleren in dit specifieke virus. Zo kunnen we deze herstellen.”

Het functioneel reconstrueren van een dergelijke structuur een grote uitdaging is, zou het een uiterst effectieve basis voor een vaccin zijn, zegt prof. Gershoni.

“We hebben de afgelopen 15 jaar aan coronavirussen gewerkt en een methode ontwikkeld voor het reconstrueren en reconstrueren van het RBM-kenmerk van het spike-eiwit in SARS CoV en vervolgens in MERS CoV”, zei hij in een universitaire verklaring.

prof. Gershoni . Foto Universiteit van Tel Aviv

‘Hoe kleiner het doelwit en de focus van de aanval, hoe groter de effectiviteit van het vaccin’, voegt hij eraan toe. “Het virus neemt vergaande maatregelen om zijn RBM te verbergen voor het menselijk immuunsysteem, maar de beste manier om ‘de oorlog te winnen’ is door een vaccin te ontwikkelen dat specifiek is gericht op de RBM van het virus.”

Begin januari begonnen de wetenschappers met het genoom van het nieuwe coronavirus, bekend als SARS-CoV2 (dat de ziekte van COVID-19 veroorzaakt).

Prof. Gershoni en zijn team voltooiden hun eerste stappen in de wederopbouw van de nieuwe SARS CoV2’s RBM, aldus de universiteit. Het gebruik ervan als basis voor een nieuw vaccin wordt gedekt door een aanvullende octrooi-aanvraag, ingediend door TAU’s technologieoverdrachtarm Ramot bij de USPTO.

“Nu we serummonsters hebben ontvangen, zouden we in staat moeten zijn om op RBM gebaseerde vaccinkandidaten de komende twee maanden te isoleren”, zei prof. Gershoni. “De ontdekking en productie van een functionele RBM voor het nieuwe coronavirus is fundamenteel en cruciaal voor de productie van het vaccin dat we voorstellen.”

Prof. Gershoni zei dat ze zeer binnenkort een “blauwdruk” van de gereconstitueerde RBM zouden verwachten.

“Zodra we een oplossing hebben, willen we samenwerken met een farmaceutisch bedrijf”, zegt hij tegen NoCamels, “binnen de komende twee of drie maanden zullen we in staat zijn om te weten of we succesvol zijn geweest of niet, hopelijk het laatste natuurlijk. Dan moeten we effectief kunnen samenwerken met de industrie om een ​​effectief vaccin te produceren. ‘

Het vaccin zou binnen een jaar tot anderhalf jaar klaar kunnen zijn voor gebruik, gaf hij aan.

“Door onze succesvolle isolatie en reconstitutie van zo’n functionele RBM kan de industrie het in een vaccin opnemen, dat door een farmaceutisch bedrijf zal worden geproduceerd. De ontwikkeling van een dergelijk op RBM gebaseerd vaccin zou maanden in beslag moeten nemen en vervolgens getest moeten worden in klinische fase 1-, 2- en 3-onderzoeken die vervolgens een jaar in beslag zouden nemen, ”zei hij.

Het vaccin zou ook het gebruikelijke proces moeten doorlopen om FDA-goedkeuring te krijgen, zei Gershoni.

Advertentie (4)