Winkelcentra in Israël onder voorwaarden volgende week open; binnenlands toerisme kan starten

Een ‘zimmer’ in Israël. Screenshot YouTube

Het ziet er naar uit dat volgende week de shoppingmalls in Israël onder voorwaarden weer open kunnen. Ook is er toestemming gegeven met het opstarten van binnenlands toerisme, nu het land zeker tot 16 mei geen bezoekers uit het buitenland zal toelaten.

Door het heropenen van winkelcentra in het gebied Tel Aviv zal waarschijnlijk het aantal besmettingen met het coronavirus niet op grote schaal toenemen, blijkt uit een rapport van het Ministerie van Inlichtingendiensten op verzoek van de Nationale Economische Raad en het Ministerie van Economische Zaken.

Het rapport is opgesteld ter voorbereiding op een hoorzitting op maandag bij de Nationale Economische Raad over de opening van winkelcentra. Ook zal de volgende reeks stappen worden besproken om de regelgeving vanaf 3 mei te versoepelen.

Israël zal onder bepaalde voorwaarden winkelcentra heropenen – alleen winkels mogen openen. Restaurants en uitgaansgelegenheden blijven gesloten.

Het document – “Exit-strategie voor de detailhandelsmarkt – implicaties van het openen van winkelcentra” – analyseerde verschillende scenario’s voor het openen van winkelcentra in centraal Israël. Het rapport gaat uit van de veronderstelling de stappen voor de dichtbevolkte regio van Tel Aviv vervolgens kunnen worden toegepast op andere gebieden van Israël.

Het document werd doorgestuurd aan de Nationale Economische Raad, onder leiding van prof. Avi Simhon, de economische adviseur van premier Benjamin Netanyahu.

De studie voorspelt een toename van 1,5-5% van het aantal besmettingen veroorzaakt als de grote winkelcentra weer open gaan. Het is onwaarschijnlijk dat de meeste van die nieuwe besmettingen ernstige ziekten zullen veroorzaken, aangezien de meeste bezoekers zich niet in een risicogroep bevinden.

Het rapport concludeert dat een relatief wijdverbreide opening van winkelcentra niet hoeft te leiden tot een significante toename van het besmettingspercentage, maar stelt dat winkelcentra in gebieden met een hoog sterftecijfer gesloten moeten blijven.

De maatregelen die gelden bij het openen van de shoppingmalls zijn o.a. het meten van de lichaamstemperatuur, verplicht dragen van handschoenen en gezichtsmaskers. Ook apps worden ingezet om klanten te controleren of een zieke of iemand in quarantaine het gebied heeft bezocht.

Restaurants en plaatsen van entertainment in een shoppingmall blijven vooralsnog gesloten.

Inmiddels is tijdens een speciale bijeenkomst maandag onder leiding van premier Benjamin Netanyahu overeengekomen dat hotels met accommodatie op de begane grond en met aparte ingangen voor individuele kamers, waaronder de in Israël populaire ‘zimmers’, vanaf zondag open kunnen.

Wel is dit afhankelijk of komende vrijdag het sterftecijfer in Israël nog steeds laag is.

Het langzaam opstarten van het binnenlands toerisme is belangrijk nu Israël de grenzen voor bezoekers uit het buitenland in ieder geval nog tot 16 mei gesloten zal houden.