36 Israëlische toeristen 2 maanden vast in Marokko, 10 overleden aan het virus, 26 nu terug in Israël

De groep Israëlische toeristen voor vertrek uit Marokko. Foto via een van hen.

Naar nu pas bekend is geworden blijkt een groep van 36 Israëlische toeristen bijna twee maanden in Marokko vast te hebben gezeten omdat ze het land niet uitkonden. 10 van hen zijn gedurende die tijd aan het coronavirus overleden, de 26 overgeblevenen zijn na lange geheime onderhandelingen met een privé vliegtuig in Israël teruggekeerd.

Nadat Marokko zijn grenzen had gesloten waren er onder de vele duizenden buitenlandse toeristen die het land niet meer uit konden ook een groep van 36 Israëliërs die bezig waren met een groepsreis door Marokko.

Omdat Israël geen diplomatieke banden met het land heeft, werd Knesset lid Nir Barkat bijna twee maanden geleden benaderd met het verzoek te helpen de Israëlische burgers te redden die hotels in Marrakesh en Casablanca vast zaten.

Nadat 10 van hen overleden aan de gevolgen van het virus werd er een plan opgesteld waarbij gebruik werd gemaakt van een privévliegtuig van de filantropen Dr. Miriam en Sheldon Adelson.

Het oorspronkelijke plan betrof een samenwerking tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, waar ook een groep burgers van vastzat in Marokko. Volgens de legerradio hebben de VAE soortgelijke pogingen ondernomen met verschillende andere landen.

In eerste instantie ging men er van uit dat de groep voor Pesach in Israël terug zou zijn, maar medio april, nadat de Marokkaanse regering de missie aanvankelijk had goedgekeurd, blokkeerden ze uiteindelijk de evacuatie omdat de Marokkaanse regering niet rechtstreeks werd geraadpleegd, aldus de Israëlische legerradio.

Netanyahu gebruikte daarna zijn diplomatieke kanalen om de juiste toestemming te krijgen om voor de Israëliërs om naar huis te mogen vliegen, wat ertoe leidde dat de vluchten via Parijs gingen.

“Zelfs tijdens de coronavirus crisis laat Israël zijn burgers niet in de steek en doet grote inspanningen om hen te helpen en terug te keren naar Israël”, zei Barkat nadat het vliegtuig in Israël was geland.

‘Drie maanden lang heb ik mijn familie, mijn drie kinderen, niet meer gezien’, zei Ilan Hatuel, een van de passagiers op de vlucht. ‘Het is erg moeilijk. Ik dank de National Security Council en de premier, Dr. Miriam en Sheldon Adelson, MK Nir Barkat en het personeel dat ervoor heeft gezorgd dat we naar huis terug zijn gekomen.’

Tekst van deze tweet van Nir Barkat luidt: Ik heb de afgelopen twee maanden veel inspanningen geleid met leden van Ilan Khatuel, daardoor konden vanmorgen 26 Israëliërs uit Marokko terugkeren naar huis. Ik dank premier Benjamin Netanyahu voor hulp op politiek gebied en Dr. Miriam en Sheldon Adelson die het vliegtuig hebben geschonken dat hen naar Israël heeft gebracht. Wij laten geen Israëliërs achter.