Archeologen ontdekken 2000 jaar oud ondergronds systeem onder de Western Wall tunnels

Toegang tot de gevonden ondergrondse structuur. Foto IAA / Yaniv Berman

Vandaag, donderdagavond begint de jaarlijkse Jerusalem Day, en is het bijzonder te noemen dat woensdag Israëlische archeologen met het bericht naar buiten kwamen dat ze onder de tunnels van de Western Wall (Klaagmuur) een 2000 jaar oud uniek systeem van kamers hebben ontdekt.

Deze zeldzame ontdekking werpt licht op het joodse leven in de heilige stad vóór de vernietiging van de Tweede Tempel, zoals werd uitgelegd in een gezamenlijke persverklaring door de Israel Antiquities Authority en de Western Wall Heritage Foundation.

Het complex beschikt over twee kamers en een open binnenplaats en bevatte verschillende alledaagse voorwerpen. De onderzoekers suggereerden verschillende mogelijke doeleinden voor de ruimtes, van voedselopslag tot woning.

Maat beker. Foto IAA / Yaniv Berman

De structuur werd later in de Byzantijnse periode, ongeveer 1400 jaar geleden, verzegeld onder de vloeren van een groot gebouw en bleef eeuwenlang onaangeroerd.

“Dit is een unieke ontdekking”, zeiden Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, volgens het persbericht. “Het is voor het eerst dat er een ondergronds systeem wordt ontdekt dat grenst aan de westelijke muur. U moet begrijpen dat, zoals ook vandaag nog, in het Jeruzalem van 2000 jaar geleden,gebruikelijk was om met steen te bouwen. De vraag is, waarom werden dergelijke inspanningen en middelen geïnvesteerd in ondergrondse kamers in het harde gesteente.”

Dr. Barak Monnickendam-Givon in de ondergrondse structuur. Foto IAA / Yaniv Berman

“De rijke reeks vondsten die bij deze opgraving zijn ontdekt, werpt licht op het dagelijkse leven van de inwoners van de Oude Stad. We vonden onder andere kookplaten van klei, kernen van olielampen die voor licht werden gebruikt, een stenen mok die uniek is voor Joodse locaties uit de Tweede Tempelperiode, en een fragment van een qalal’ – een groot stenen bassin dat wordt gebruikt om water vast te houden, waarvan ‘men denkt dat het verband houdt met Joodse praktijken van rituele zuiverheid ‘, voegden ze eraan toe.

Tehila Sadiel met een aantal van de vondsten. Foto IAA / Yaniv Berman

“Ik ben opgewonden, aan de vooravond van ‘Jerusalem Day, om aan de Joodse natie een nieuwe schat aan indrukwekkende en fascinerende vondsten te onthullen die licht werpen op het leven in Jeruzalem door de generaties in het algemeen en op de vooravond van de vernietiging in het bijzonder, ”, Aldus Mordechai (Suli) Eliav, directeur van de Western Wall Heritage Foundation. ‘Deze vondst belichaamt de diepe band van joden met Jeruzalem, hun hoofdstad. Zelfs als er fysieke beperkingen waren, hield het gebed aan de voet van het overblijfsel van onze tempel nooit op, en dit is een tastbaar bewijs hiervan.’

Kernen van olielampen. Foto IAA / Yaniv Berman

Bij de ingang van het uit rotsen gehouwen complex werden verdiepingen gevonden die bedoeld waren om de deurscharnieren-en bouten stevig te bevestigen. Ronde en vierkante nissen werden in de muren uitgehouwen, samen met kleine driehoekige nissen voor olielampen, evenals langwerpig snijwerk voor planken. Deze bevindingen verwijzen naar het feit dat het gesteentesysteem voor dagelijks gebruik bestemd is.

“Misschien diende het als een voorraadkast voor een bovenbouw die het niet overleefde, of als een uitgehouwen ruimte die ondergronds leven mogelijk maakte”.

Detail van een van de gebruikte stenen. Foto IAA / Yaniv Berman

Het uit rotsen gehouwen systeem was volledig bedekt met een effen witte mozaïekvloer van een monumentale en uiterst indrukwekkende openbare structuur die aan het einde van de Byzantijnse periode ongeveer 1400 jaar geleden werd gebouwd en tijdens de Abbasiden-periode ongeveer 1250 jaar geleden werd gerenoveerd.

De Mozaïekvloer. Foto IAA / Yaniv Berman

De frequente renovaties van de structuur en de vernietiging ervan deden een van de teamleden van de Israel Antiquities Authority, Michael Chernin, denken aan een brief uit Caïro Geniza uit de 11e eeuw CE met betrekking tot de renovatie van een synagoge in Jeruzalem na de aardbeving van 1035 CE . Die renovatie is tot stand gekomen dankzij een donatie van de Joodse gemeenschap van Tyrus, Libanon aan de Joodse gemeenschap van Jeruzalem.

Tegen de Fatimid-periode (11e eeuw CE) werd de structuur vernietigd en alles wat zich erin bevond werd bedekt door een enorme instorting, totdat ze tijdens deze archeologische opgravingen werden blootgelegd.