Het vergeten volk – Account of the Last Genocide

Yezidi’s op de vlucht. Screenshot YouTube

In de zomer van 2014 viel de Islamitische Staat de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Hun doel was om de Yezidi cultuur systematisch uit te roeien. De mannen werden vermoord terwijl de vrouwen en meisjes als slaaf werden verkocht; zonen werden gedwongen kindsoldaat te worden en de jongste kinderen werden verkocht aan ISIS-families. Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Yezidi-genocide te schrijven.

Hoewel de internationale berichtgeving zich voornamelijk heeft gericht op de seksuele slavernij die aan Yezidi-vrouwen na de ISIS-invasie werd opgelegd, is er tot nu toe weinig gezegd over de poging om de Yezidi’s als etnische groep te vernietigen. In vluchtelingenkampen in Noord-Irak interviewt Boscolo tientallen vrouwen, mannen en kinderen van wie het leven onherroepelijk is beschadigd door de Islamitische Staat. Daarbij ontdekte ze een zware geschiedenis van vervolging in een vijandig land. Ze werd overweldigd door de bereidheid van de overlevenden om hun schrijnende verhalen te vertellen en hoopt die met de wereld te delen.

We ontmoeten Yezidi’s zoals Ismael, die 35 familieleden verloor en Majdal, die werd opgeleid als kindsoldaat. Nadima, die de zoon van een ISIS-soldaat baarde en Turko, die moslim werd om haar kinderen te redden. Boscolo sprak ook met overheidsfunctionarissen, religieuze leiders, artsen, studenten, professoren, activisten en soldaten.

Ze onderzocht de sociale gevolgen van de genocide: hoe het de tradities heeft veranderd die leden verbieden zich tot een andere religie te bekeren, zoals zo veel vrouwen en kinderen moesten doen om te overleven. Ook onderzocht ze het lot van de Yezidi-kinderen verwekt door ISIS-soldaten.

Onderweg legde ze contacten en bouwde ze vriendschappen op, terwijl ze leerde over de Yezidi-cultuur. Gevangen tussen de Iraakse Arabische en Koerdische gemeenschappen, met wie ze historisch ongemakkelijke relaties hebben, zien de Yezidi’s zichzelf als hun eigen etniciteit. Ze hebben hun eigen religie, wiens heilige boeken verloren zijn gegaan in de 74 genociden die het Yezidi volk heeft overleefd.

Yezidi’s worden slecht begrepen en vaak afgeschilderd als duivelsaanbidders, waardoor ze doelwit zijn van fundamentalistische soennitische groepen zoals Al-Qaeda vóór ISIS. Veel van de Yezidi’s hebben het gevoel dat ze niemand anders hebben dan elkaar.

Het boek is te koop in de boekhandel of online via o.a. Bol.com.

Advertentie (4)