Eilat vreest instorting toeristenindustrie

Screenshot YouTube

Ook in Eilat mogen de cafés, restaurants en hotels sinds afgelopen woensdag weer open. Door de coronavirus pandemie zijn ze bijna drie maanden gesloten geweest. Maar onder de bevolking, die voor het overgrote deel afhankelijk is van het toerisme, heerst grote angst dat de toeristenindustrie in elkaar stort nu er geen buitenlandse toeristen naar Israël kunnen komen.

Eilat zag in 2019 741.000 toeristen. Maar van de 50 hotels in de stad gingen er tijdens het afgelopen Shavuot weekend slechts 12 weer open.

De hotels hadden met 90% een redelijke bezetting van Israëlische weekendgasten, die van het lange weekend profiteerden om naar Eilat te gaan.

Maar onder de lokale bevolking heerst er angst dat dit na dit weekend zal veranderen.

“De hotels zullen leeg blijven, er zullen geen toeristen komen, er is geen overheidssteun en de grootste angst van ondernemers is dat alles na de afgelopen drie dagen weer zal instorten omdat er geen werk is, ” vertelde Ronen Mor, voorzitter van Eilat’s vereniging van restaurants en bars, aan de nieuwssite van Ynet.

Volgens Channel 13 hebben de meeste hotels in Eilat hun prijzen voor de zomer aanzienlijk verlaagd in vergelijking met voor de COVID-19 pandemie. De hoop is Israëliërs aan te trekken om op vakantie naar Eilat te gaan, omdat reizen naar het buitenland er voorlopig niet inzit.

Maar als een hotel open gaat zijn er ook weer speciale nieuwe maatregelen nodig. In het Royal Garden Hotel wordt bijvoorbeeld al het eten in de eetzaal in pakketten geserveerd en buffetten bevatten alleen individueel verpakte porties.

Het hotel heeft een handdesinfecterend middel, mondkapjes en elektronische thermometers in voorraad. Bij de receptie is een glazen barrière geplaatst en wordt de afstandsregel van twee meter gehandhaafd. Het schoonmaken van de kamers is nu ook een veel ingewikkelder taak, doordat alles dagelijks moet worden gedesinfecteerd. Dit neemt per kamer 20 minuten extra tijd in beslag.

Ronen Mor, de voorzitter van de restaurantvereniging, is niet optimistisch.

“We zijn drie maanden dicht geweets, er komt een tweede virus golf aan, de regering besteed amper aandacht aan ons”, zei Mor.

“Sommige restaurants en hotels die niet hun deuren hebben geopend, zullen het financieel niet redden en storten in elkaar”, zei hij. “Sommigen gaan niet open omdat ze nog niet klaar zijn met de logistiek. Velen hebben geen leningen of overheidssteun ontvangen. De meeste hotels zijn nog steeds gesloten en ook de meeste attracties zijn nog niet geopend.”

Advertentie (4)