Gebruiksvoorwerpen van gevangen in Auschwitz ontdekt in geheime ruimte

Foto Nationaal Fonds van de Republiek Oostenrijk

Tijdens renovatiewerkzaamheden in het concentratiekamp Auschwitz in Polen werden messen, vorken, scharen, onderdelen van schoenen en gereedschap gevonden in een schuilplaats onder een schoorsteen.

De voorwerpen weden gevonden tijdens renovatiewerkzaamheden in blok 17 ter voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling die binnenkort wordt geopend door het Nationaal Fonds van de Republiek Oostenrijk voor slachtoffers van het nationaal-socialisme.

Tijdens de werkzaamheden in april werd een schoorsteenpijp blootgelegd en de verborgen voorwerpen gevonden. Elk voorwerp werd gedocumenteerd voordat het werd overgedragen aan het Auschwitz Museum.

Bei den vom Nationalfonds beauftragten Sanierungs- und Restaurierungsarbeiten zur Vorbereitung der neuen…

Geplaatst door National Fund of the Republic of Austria and General Settlement Fund op Zaterdag 16 mei 2020

De adviseur van het Nationaal Fonds, bouwmeester Ing. Johannes Hofmeister, denkt dat de schoorsteen opzettelijk werd gebruikt om de voorwerpen te verbergen. Volgens een persbericht van het Nationaal Fonds waren in blok 17 waarschijnlijk mensen met speciale handvaardigheden ondergebracht.

Uit getuigenissen van overlevenden over het gebouw blijkt dat er in de kelder een aantal werkplaatsen waren.

Foto Nationaal Fonds van de Republiek Oostenrijk

Het is nog te vroeg om te zeggen waarom deze voorwerpen verborgen werden en waarvoor ze werden gebruikt. Het kan zijn dat de gereedschappen werden gebruikt om kleding te maken en te repareren, slotenmakerij, handel met andere gevangenen of wellicht als voorbereiding op een ontsnapping.

Advertentie (4)