Israëlisch bedrijf ontwikkelt AI badmeester om verdrinking te voorkomen

Screenshot Sightbit

Weken later dan gebruikelijk vanwege de beperkingen door het coronavirus, is het strandseizoen in Israël begonnen en bevolken duizenden mensen dagelijks de prachtige stranden van het land. De negatieve keerzijde is dat het aantal mensen dat in de problemen komt tijdens het zwemmen groot is.

Met de opening van het strandseizoen zijn ook weer de strandwachten op hun post teruggekeerd. Vanuit hun typisch Israëlisch strandwacht posten op palen houden ze de zwemmers in de gaten en proberen ze met fluit signalen en via luidsprekers te voorkomen dat iemand verdrinkt, meldt NoCamels.

Hoewel ze het risico op verdrinking kunnen verminderen, kan iedere strandwacht maar een bepaald stuk strand tegelijk in de gaten houden. Voor sommige van de grotere stranden in Israël, waar dagelijks meer dan 10.000 zwemmers en bezoekers komen, kan dit problematisch zijn.

Hier komt Sightbit om de hoek kijken, de Israëlische startup die AI-technologie gebruikt om strandwachten te waarschuwen wanneer zwemmers in gevaar zijn. Het eerste volledige proefprogramma van het bedrijf vindt plaats op Palmachim Beach, een van de populairste stranden van Israël ten zuiden van Bat Yam. 

Screenshot Sightbit

Het in samenwerking met de Israel Nature and Parks Authority uitgevoerde proefprogramma, heeft als doel het strand te veranderen in een van de eerste “slimme” stranden in Israël, aangedreven door geavanceerde AI en computer visie-technologie. Deze zal het gemakkelijker maken om verdrinking te herkennen en slachtoffers te voorkomen.

“Onze software fungeert als een extra badmeester door bedreigingen voor zwemmers te signaleren, noem het maar een AI badmeester”, zegt Minna Shezaf, mede-oprichter en chief marketing officer bij het bedrijf, tegen NoCamels. “Speciale camera’s worden gebruikt om het strand te filmen en algoritmen analyseren de beelden in realtime om incidenten te markeren”.

Screenshot Sightbit

“Op een monitor die in de strandwachtershuis staat, worden de alerts weergegeven. We geven ook alarm wanneer zwemmers in gevaar zijn, ‘zei ze.

“Ik denk dat dit de eerste keer is dat AI deep learning-technologie wordt gebruikt om levens op het strand te redden”, voegt CTO Gadi Kovler van Sightbit toe.

Palmachim Beach, gelegen ten zuiden van Rishon Lezion en Nahal Sorek, bij Kibbutz Palmachim bestaat uit een strand van 8 kilometer lang dat is uitgeroepen tot openbaar park. Volgens Sightbit trekt het jaarlijks ongeveer een miljoen bezoekers. Op een gemiddelde zomerdag zijn er zijn er tussen de 10.000 en de 15.000 zwemmers.

Als onderdeel van de pilot breidt het camerasysteem van Sightbit het gezichtsveld van de badmeester uit en kunnen reddingswerkers sneller reageren op eventuele gevaren.

Het systeem brengt de locaties van zwemmers in kaart, waarschuwt voor mogelijke verdrinkingsgevaren, veranderingen in zeegegevens – zoals onverwachte golven en stromingen – en biedt controle over de beweging van verschillende populaties in het algemeen, en jonge kinderen in het bijzonder.

Het Palmachim-project is Sighbit’s eerste volledige pilot in Israël. Het bedrijf is uitgenodigd om ook testen uit te voeren op stranden in Europa en de Verenigde Staten.

Advertentie (4)