Israëlische economie met 7,1% gekrompen in het 1e kwartaal

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Israël heeft gegevens over de Israëlische economie vrijgegeven waaruit blijkt dat de economie in het 1e kwartaal van dit jaar met maar liefst 7,1% is gedaald. Dit is de sterkste daling in 20 jaar.

Volgens het CBS is de krimp van de economie ernstiger dan na de aanslagen van 11 september en de wereldwijde financiële crash van 2008.

De meeste schade in de economie werd geleden in de particuliere consumptie die verantwoordelijk is voor 50% van de economische activiteit in Israël. Deze daalde in het eerste kwartaal met 20,3% op jaarbasis.

Volgens de cijfers daalden de consumentenbestedingen het meest voor kleding, huishoudelijke artikelen, auto’s, kleine elektrische goederen, meubels en sieraden. Het enige gebied van persoonlijke uitgaven dat een stijging zag, was in eten, drinken en tabak, waar een toename plaats vond van 5,8% in vergelijking met het voorgaande eerste kwartaal.

De uitvoer van goederen en diensten daalde in het eerste kwartaal met 0,5% op jaarbasis.

Het bruto binnenlands product zonder invoer van auto’s kromp in het eerste kwartaal met 4,6%. Deze cijfers zijn voor januari, februari en maart en zijn exclusief het hoogtepunt van de crisis in april.

Advertentie (4)