Kunstmatige Intelligentie wordt gebruikt om het coronavirus op CT scans te ontdekken

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Acht tot tien procent van de patiënten die CT-scans ondergaan voor andere aandoeningen, bleken ook Covid-19 te hebben ondanks dat ze geen ademhalingssymptomen hadden ontdekten radiologen, volgens gepubliceerde studies uit Brussel, Chicago en Brescia (Italië), en bleek ook uit een bericht van het Maimonides Medical Centrum in New York.

Deze ‘incidentele’ bevindingen maakten het gelukkig mogelijk dat quarantaine- en behandeling eerder konden beginnen.

Nu heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het gebruik van AI-algoritmen van het Israëlische kunstmatige intelligentiebedrijf Aidoc toegestaan als hulpmiddel om radiologen te helpen Covid-19 te detecteren tijdens elke CT-studie van een long of een deel van een long.

Het product detecteert en geeft prioriteit aan incidentele bevindingen die verband houden met Covid-19 en biedt informatie voor verdere patiëntevaluatie.

“In onze ervaring is het niet ongebruikelijk dat de radioloog de eerste is die de ziekte van Covid-19 diagnosticeert bij patiënten, vooral wanneer de ziekte klinisch onverdacht is”, zegt Dr. Paul Chang, vice-voorzitter van de radiologie-informatica aan de University of Chicago Medicine.

“Het vermogen van Aidoc om patiënten met incidentele bevindingen geassocieerd met Covid-19 te detecteren en te triageren, fungeert als een extra beschermingslaag, aangezien de ziekte de komende maanden kan blijven circuleren.”

Dit product is de nieuwste toevoeging aan Aidoc’s reeks van AI-radiologie oplossingen die al radiologen in meer dan 300 medische centra over de hele wereld helpt wanneer op CT-scans, intracraniële bloeding, occlusie van grote vaten, longembolie en cervicale wervelkolomfracturen, worden aangetroffen.