Mossad geeft Duitsland informatie over activiteiten Hezbollah

Hezbollah parade in Beirut. Screenshot YouTube

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 heeft de Mossad Duitsland informatie verstrekt over de activiteiten van Hezbollah op Duits grondgebied. Duitsland heeft eindelijk na lang weigeren afgelopen week de de Libanese terreurgroep verboden.

Al voor het verbod afgelopen donderdag op de sjiitische terroristische organisatie in Duitsland, vonden er invallen plaats door politie en speciale eenheden bij moskeeën en verenigingsgebouwen die met de groep zijn verbonden. Hoewel Duitsland de militaire vleugel van Hezbollah jaren geleden al als terroristische organisatie heeft bestempeld, mocht de politieke vleugel van de organisatie vrij in Duitsland opereren.

Volgens het tv-rapport voerde Israël een maandenlange onderzoek uit om de operaties van de groep in Duitsland te volgen. De bevindingen werden gepresenteerd aan de Duitse inlichtingendiensten.

Zo gaf de Mossad Duitsland informatie over opslagplaatsen in het zuiden van het land waar Hezbollah honderden kilo’s ammoniumnitraat had opgeslagen, een materiaal dat wordt gebruikt om explosieven te maken.

De Israëlische inlichtingendienst heeft ook details overhandigd van sleutelfiguren bij de operaties van Hezbollah in Duitsland, waaronder geldnetwerken die worden gebruikt om geld wit te wassen en miljoenen euro’s over te schrijven naar de bankrekeningen van de terreurgroep en om activiteiten te financieren.

Een niet nader genoemde Israëlische functionaris vertelde Channel 12 dat de operatie complex was maar uiteindelijk het nodige bewijs aan de Duitse autoriteiten kon leveren.

“De beslissing Hezbollah te verbieden is het resultaat van maandenlang samenwerken met alle partijen in Duitsland. De diensthoofden moesten expliciet bewijs en juridisch bewijs overleggen en de organisatie in verband brengen met aanzienlijke terroristische activiteiten. Dat is wat we hebben gedaan,’ zei de functionaris.

“Bruno Kahl, het hoofd van de Duitse inlichtingenorganisatie BND, is een goede vriend van Mossad”, voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)