Scholen in Israël vandaag gedeeltelijk open; niet alle scholen doen dat

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Na zeven weken hebben scholen in Israël afgelopen vrijdag toestemming gekregen vandaag weer gedeeltelijk open te gaan. Het blijkt dat niet alle scholen daar gehoor aangeven omdat ze vinden dat de voorbereidingstijd te kort is.

Basisscholen kregen vrijdag het groene licht om studenten terug te laten komen in de eerste tot en met de derde klas.

Ondanks het groene licht hebben tal van lokale autoriteiten aangegeven dat ze de terugkeer naar de klaslokalen zullen uitstellen als gevolg van toenemende onvrede over de manier waarop de regering met de zaak omgaat, met onduidelijke regels en onbeantwoorde vragen over technische aspecten en hygiëne maatregelen zodra de scholen open zijn.

Onder de steden die zeggen zondag nog geen scholen te openen omdat ze meer voorbereidingstijd nodig hebben, zijn Tel Aviv, Ramat Gan, Haifa, Beersheba, Ramat Hasharon, Bnei Brak, delen van Jeruzalem en Beit Shemesh, Rehovot, Acre, Ashkelon, Safed, Karmiel, Kiryat Malachi en Kiryat Gat.

Het ministerie van Onderwijs heeft gezegd dat gemeenten tot uiterlijk dinsdag de tijd hebben om scholen te heropenen. Sommige lokale autoriteiten zeggen de studies op maandag of dinsdag te kunnen hervatten, anderen deden dergelijke beloftes niet.

Arabische leiders hebben gezegd dat de Arabische gemeenschap deze week helemaal geen scholen zal heropenen. Het aantal besmettingen in de Arabische gemeenschap is nog steeds hoger dan in joodse steden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft bezorgdheid geuit over het vermogen van jonge kinderen om de noodzakelijke normen voor hygiëne en sociale afstand te handhaven. Daarom is besloten kleuterscholen vooralsnog niet te heropenen.

In principe gaan vanaf vandaag, zondag, 493.000 basisschoolleerlingen van de klassen 1 -3 vijf uur per dag, weer vijf dagen per week naar school. Er mogen maximaal 17 kinderen in een klaslokaal; ongeveer 200.000 leerlingen van de 11e en 12e klas zullen ook terugkeren naar de klassen; klassen voor speciaal onderwijs en risicostudenten zullen de studies volledig hervatten.

In ultra-orthodoxe scholen gaan leerlingen van groep 7 tot en met 12 allemaal terug naar de klas.

De rest van de scholieren gaan tegen 1 juni weer naar school en zullen in de tussentijd op afstand leren.

Advertentie (4)