NIW viert 75 jaar na eerste verschijning na de Tweede Wereldoorlog (video)

Dit weekend viert het 155 jaar oude Nieuw Israëlietisch Weekblad dat het blad op 17 mei 1945 haar eerste uitgave na de Tweede Wereldoorlog heeft gedrukt.

Voor de Tweede Wereldoorlog kende Nederland vele Joodse bladen. Op 26 september 1940 verboden de Duitse bezetters alle Joodse bladen in ons land.

Na de verschrikkingen van de Holocaust, waarbij 102.000 Nederlandse Joden door de nazi’s werden vermoord – 75% van alle Joden in Nederland – was het NIW het enige Joodse blad dat wist te herrijzen.

Twaalf dagen na de bevrijding en ondanks de papierschaarste die Nederland toen kende, verscheen het NIW opnieuw. Een bijzonderheid is dat het blad destijds werd gedrukt op de persen van het voormalige antisemitische blad De Misthoorn.

Voor het team van joods.nl reden om dit bijzondere jubileum niet zomaar voorbij te laten gaan.

Wij wensen Esther Voet, Bart Schut, Micky Cornelissen, Achsa Vissel en de voltallige redactie, medewerkers en bestuur luidkeels van harte mazzeltov en hopen dat de prettige samenwerking tot in lengte van jaren mag doorgaan.

Speciaal voor het NIW hebben wij deze video gemaakt met een videoboodschap van de Israëlische ambassadeur in Nederland dhr. Naor Gilon 👇

Mocht u het NIW nog niet lezen, kunt u hier een abonnement afsluiten.