BreezoMeter app uit Israël meet luchtvervuiling

Screenshot luchtvervuiling Ir Yamin 25 juni 2020

Ik gebruik de app zelf al een tijdje en ben er meer dan tevreden over. De Breezometer app verteld je de luchtvervuiling op de plek waar je bent en en-passant ook de weersverwachting. De BreezoMeter is voor het tweede opeenvolgende jaar op de Red Herring’s European Top 100 geplaatst en heeft de categorie cleantech prijs gewonnen.

BreezoMeter gebruikt machine learning en geavanceerde algoritmen om door meerdere bronnen luchtkwaliteitsinformatie te zoeken om aan te geven hoe schoon de lucht om je heen is.

Is het vervuilingsniveau zo hoog dat het niet veilig is om naar buiten te gaan om te gaan hardlopen? Hoe zit het met de pollengehaltes in de lucht? Loopt je het risico op een astma-aanval? BreezoMeter geeft in een oogwenk informatie over het gebied binnen 5 meter van je huidige locatie.

Op dit moment gebruiken meer dan 84 miljoen mensen de app van BreezoMeter om de luchtvervuiling in de gaten te houden. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

De laatste tijd komen er ook steeds meer aanwijzingen dat luchtverontreiniging en COVID-19 een verband met elkaar hebben.

Een studie van Harvard toonde aan dat een toename van één eenheid (1 μg / m3) in de langdurige gemiddelde blootstelling aan fijn stof (PM2,5) geassocieerd wordt met een toename van 15% in COVID-19 mortaliteit.

PM2.5-deeltjes komen van bronnen, waaronder voertuigemissies, energiecentrales, houtverbranding in woningen, bosbranden en natuurlijk stof.

PM2.5 is al in verband gebracht met sterfte in het algemeen, maar uit de Harvard-studie bleek dat de combinatie PM2.5 en COVID-19-sterfte een factor 20 groter is.

Als reactie stelt BreezoMeteris zijn gegevens kosteloos beschikbaar aan onderzoeksgroepen die het verband tussen PM2.5 en COVID-19 willen onderzoeken.

Advertentie (4)