Hoe voorkom je een tweede lockdown? Israëlische expert legt het uit

Zo goed als verlaten Ben Gurion Airport. Screenshot YouTuibe

Eli Waxman, als professor verbonden aan het Weizmann Instituut, zegt dat er drie stappen zijn om een tweede lockdown als gevolg van het coronavirus te voorkomen: testen, traceren, isoleren – en dat moet binnen twee dagen gebeuren.

De meeste Israëli’s deden wat premier Netanyahu verleden week heeft verteld bij de aankondiging van de opening van de horeca: ze gingen en mass een biertje drinken, op een terras zitten, naar restaurants gaan.

Maar die terugkeer naar een min of meer normale toestand heeft niet echt goed uitgepakt.

Israëli’s weigeren zich in steeds grote getallen te houden aan richtlijnen voor het dragen van een mondkapje en het houden van sociale afstand; kinderen op scholen gingen steeds vaker zonder masker in de klas zitten en restaurants gingen open en er werd onvoldoende gehandhaafd zoals was voorgeschreven.

Het aantal besmettingen nam de afgelopen dagen enorm toe. Waar eerst sprake was van een tiental besmettingen per dag, ziet het land nu meer dan 100 besmettingen per dag.

“Je moet iemand die besmettingssymptomen heeft meteen kunnen stoppen”, zegt Waxman. “Als hij positief test, ga je de fase in om contacten te traceren. Je moet al zijn contacten van de afgelopen twee weken identificeren, contact met ze opnemen en ze isoleren. Vervolgens moet je hen ook testen. En je moet dit allemaal binnen 48 uur doen.”

“Voor fouten is weinig ruimte. Je moet minimaal 80% efficiëntie hebben bij het opsporen van alle geïnfecteerde mensen.”

De tweedaagse periode is cruciaal, zegt hij. “Als het vertraagd is, als het bijvoorbeeld vijf of zes dagen duurt, dan hebben de meeste virusdragers hun volledige potentieel al besmet.”

Contact tracering moet worden gedaan door een combinatie van inspanningen, waaronder geoptimaliseerde menselijke interviews, GPS-telefoontracking, eventuele bewakingscamera-opname en zelfs creditcardtransacties, zegt Waxman.

In Israël speelt de HaMagen app, die is ontwikkeld en goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid en die mensen verteld of ze in de aanwezigheid zijn geweest van iemand bij wie een coronavirus diagnose is vastgesteld, een sleutelrol”, zei hij. “Hoe meer mensen het downloaden en gebruiken, hoe beter.|”

“Veel landen kijken ook naar Zuid-Korea”, verteld hij, het land verhoogde eerst zijn testcapaciteit, waarbij gemiddeld 12.000 mensen per dag en soms tot 20.000 werden gescreend bij gratis inrij- en inloopfaciliteiten. Het testen duurde ongeveer 10 minuten en de resultaten werden binnen 24 uur naar de telefoons van de geteste mensen gezonden.

Het land gebruikte een combinatie van technologie en vroeg mensen die positief zijn getest om hun recente ‘bewegingen’ te beschrijven om zodoende de mensen te traceren met wie zij in contact zijn geweest. Vervolgens kon de Korea Centers for Disease Control and Prevention waarschuwingen geven over waar besmette mensen waren geweest.

Maar Zuid-Korea heeft ook gebruik gemaakt van enkele technologische hulpmiddelen die “Israël niet kan en mag gebruiken”, omdat ze mogelijk inbreuk maken op de privacyrechten, zei hij.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit driestappen protocol al half maart ‘in beginsel’ aanvaard, inclusief de vorming van een regelgevende instantie die onafhankelijk onder auspiciën van het ministerie staat en met toegang tot haar middelen zou opereren.

“We konden bijna onmiddellijk beginnen met de operatie, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen toestemming gegeven”, zei hij.

Waxman zei dat de stijging in coronavirus gevallen niet het teken is van een tweede golf. Het coronavirus is namelijk nooit verdwenen. “Als we terugkeren naar een functionerende samenleving en economie, zullen we nieuwe coronavirus uitbraken krijgen”, zegt hij. “De vraag over een tweede golf gaat over ons vermogen om deze uitbraken snel te onderdrukken.”

“In het geval van het stoppen van de verspreiding van het coronavirus is er geen conflict tussen volksgezondheid, maatschappelijke of economische belangen van het land”, aldus Waxman.

“Als we de pandemie snel en agressief stoppen, is dit de beste situatie voor iedereen’, concludeerde hij. “Er is maar één doel: de veiligheid van de burgers garanderen zonder toekomstige afsluitingen.”

Advertentie (4)