Honderdduizenden Israëliërs komen per 1 juli zonder ww uitkering te zitten

Ter illustratie. Israëlisch kantoor voor zoeken baan. Screenshot YouTube

Zonder actie van de Israëlische regering verliezen op 1 juli honderdduizenden Israëliërs, die door de coronavirus pandemie zonder werk zitten, geheel of gedeeltelijk hun uitkering.

Het per 1 juli stoppen van de drie maanden geleden ingevoerde noodmaatregelen laat meer dan 134.000 Israëliërs zonder overheidssteun achter, terwijl 128.000 Israëliërs vanaf dat moment een gedeeltelijke werkloosheidsuitkering zullen krijgen.

Bijna 1,2 miljoen Israëliërs verloren hun baan of zijn op onbetaald verlof gestuurd sinds het begin van de COVID-19-epidemie in Israël.

Gegevens van Bituach Leumi (het National Insurance Institute) en het ministerie van Welzijn tonen de ongekende steile stijging van de werkloosheid in het land in vergelijking met het aantal werklozen vóór 1 maart.

Jeruzalem, de meest bevolkte stad van Israël, registreerde de grootste piek in het land met 9.139 werklozen vóór de epidemie en 82.450 nu, wat neerkomt op een toename van 804%. Tel Aviv, dat op 1 maart 8.707 werklozen had, is met 573% gestegen waardoor nu 58.589 mensen een werkloosheidsuitkering nodig hebben.

Ook in andere grote steden in Israël is de werkloosheid met bijna 500% gestegen, waarbij Haifa 28.796 werklozen registreerde in vergelijking met 4.346 vóór de epidemie; Be’er Sheva registreert 20.182 vergeleken met 3.647; Rishon Le’Tziyyon heeft nu 32.509 werklozen, vergeleken met 4.300 voor de epidemie en Ashdod heeft nu 23.934 werklozen vergeleken met 4.373 voordat de epidemie uitbrak.

Ook de Arabische sector wordt zeer hard getroffen. De stad Kfar Qasim kende een stijging van bijna 1.722%, met 2.387 werklozen nu vergeleken met 131 op 1 maart.

De Arabische stad Jaljulia zag een stijging van 1.689%, met 55 werklozen vóór de epidemie vergeleken en 984 op dit moment. De stad Tira kende een groei van 1.291%, met 207 werklozen in maart vergeleken met 2.879 op dit moment en Tayibe zag een stijging van bijna 1.030%, met 427 werklozen vóór de epidemie vergeleken met 4.825 nu.

De zuidelijkste stad Eilat werd het zwaarst getroffen onder de grote steden, als gevolg van ernstige economische schade door de epidemie van de toeristenindustrie, waar de beroepsbevolking van de stad sterk van afhankelijk is. Daar is een stijging van de werkloosheid met ongeveer 1.138% opgetekend, van 1.152 werklozen op 1 maart vergeleken met 14.257 op dit moment

Zelfs de welvarende high-class gemeenschap van Savyon, ten noorden van Tel Aviv, heeft een stijging van de werkloosheid met bijna 1000% gezien, met slechts 28 werklozen op 1 maart vergeleken met 313 nu.

Ambtenaren van het Ministerie van Financiën zeiden dat werkgevers, werknemers die momenteel met onbetaald verlof zijn, weer in dienst moeten nemen en dat de regering hen financiële steun zou moeten geven in plaats van door te gaan met het betalen van werkloosheidsuitkeringen.

Het ministerie zei echter dat ze werken aan een plan om de voordelen te verlengen tot na de huidige deadline, alleen is niet bekend of dat per 1 juli al gaat gebeuren.